Yoga är en träningsform som används världen över som ett sätt att öka medvetenheten, sänka blodtrycket och rikta sitt fokus inåt. För många har yoga inneburit en stor förbättring för det allmänna måendet och därför har den fått ett rejält uppsving under de senaste åren, trots att det är en mycket gammal träningsform. En typ av yoga som lägger extra stort fokus på hälsan är medicinsk yoga. Denna yoga innebär utöver de klassiska yogapositionerna och andningsövningarna också ett stort fokus på mantran och vibrationer. Den medicinska yogan har visat sig kunna dämpa oro, hjälpa mot sömnsvårighet och sänka blodtrycket.

Så fungerar yogaformen medicinsk yoga

Medicinsk yoga är utvecklad från kundaliniyogan och fungerar så att den lugnar sinnet och ger kroppen en balans. Det som skiljer den från andra yogaformer är att den är mycket lugnare, och därför också passar bra för personer som inte klarar av påfrestande och dynamiska träningspass. Den medicinska yogan kan anpassas till dagsformen och utövas lättare eller djupare, beroende på hur mycket man orkar. Det viktigaste när det kommer till medicinsk yoga är att man söker släppa prestationer och försöker fokusera på sin andning, sitt lugn och sin närvaro.

Typiska yogapositioner

Det finns en mängd olika positioner att utföra inom yogaformen medicinsk yoga, och gemensamt har de att de är enkla att utföra tillsammans med andningen. Att ha en djup och fokuserad andning är något av det viktigaste när det kommer till medicinsk yoga och även ett av huvudmålet att sträva efter under varje individuellt yogapass. De vanligaste yogapositionerna är:

  • Nackrullningar
  • Surfcirklar
  • Ryggövningar – vridning och flex

Alla övningar utförs ett mycket lugnt och individuellt tempo.

ManaYoga – En form av medicinsk yoga

En form av den medicinska yogan är ManaYoga. Denna yogaform har sitt fokus i den funktionella medicinen och syftar till att stärka kroppen inifrån. Manayogan balanserar hela kroppen, från det fysiska till det mentala och emotionella. Även inom ManaYogan är det den individuella orken och lusten som står i fokus och man uppmuntras därför känna efter under varje pass vad kroppen behöver för dagen. Även inom ManaYoga är andningen det centrala elementet som utövaren bör rikta sitt fokus till.

Yogaformen medicinsk yoga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *