Frågor och svar om skönhetsbehandlingar

Gotaklinik.se är en skönhetsklinik i Göteborg som bland annat erbjuder tjänster som Microneedling och Botox. I den här texten sammanställer vi ett par frågor och svar kring kliniken och deras utbud.

Botox

Hur länger håller resultatet när man behandlats med Botox?
Det korta svaret är att det håller ungefär i tre månader, vilket är det svar som kliniken ger på sin hemsida. Andra kliniker skriver dock att det kan hålla upp i ett halvår, och att det tar ungefär 3 – 4 dagar för effekten att synas. Så, ungefär tre månader, men det kan hålla längre och det tar ett par dagar innan det syns.

Är det giftigt?
Gotaklinik.se står det att det verksamma Botulinumtoxin är ett nervtoxin och finns i naturlig form i marken och på havs- och sjöbotten. Den form som det används i inom sjukvården har ett bra ”track record” och används flitigt. Toxinet verkar genom att det är muskelavslappnande, vilket skönhetsbehandlingar drar nytta av.

Vad är bra att tänka på efter en behandling?
Kliniken radar upp ett antal punkter. Till exempel:

 • Håll dig borta från det behandlade området. Det bör du göra i åtminstone ett halvt dygn. Undvik att gnugga, massera, sminka och röra platsen.
 • Inga stora miner. Undvik att göra stora och ansträngande miner. För att behandlingens resultat ska bli så bra som möjligt bör du slappna av.
 • Ingen sol. Du bör undvika solljus och UV-strålning i allmänhet till dess att både svullnad och rodnad har försvunnit.

Microneedling

Varför gör man microneedling?
Microneedling, en behandling som erbjuds på Gotaklinik.se, visar god effekt på bland annat förstorade porer, pigmenteringar, ärrvävnad och hud som inte har någon lyster. Syftet med behandlingen är att stimulera kroppens egen produktion av kollagen och elastin, vilket tvingar hyn att förnya sig.

Blir man röd efter en behandling?
Det är vanligt att viss rodnad uppstår efter behandling. Dock poängterar kliniken att det är individuellt och beror på hur känslig din hud är. För att minska bieffekter kommer du och din hudterapeut överens om hur djupt ni ska göra behandlingen, så att den anpassas efter just dig.

Andra behandlingar som finns att läsa mer om på Gotaklinik

 • Kärlreducering
 • Fillers
 • PRP
 • Skin rejuvenation
 • Pigmentreducering
 • Hårborttagning
 • Bodysculpting
 • Hyalase
 • Microtoxin
 • PRX-T33

Ögonplastik ger dig ett yngre och piggare utseende

Ögonplastik är ett kirurgiskt ingrepp som fungerar bra i kombination med andra behandlingar. Denna behandling kan därför användas antingen som en fristående sådan eller kombineras med andra ingrepp och behandlingar – såväl kirurgiska som icke-kirurgiska. Här tittar vi närmare på några av fördelarna med dessa kosmetiska behandlingar och förklarar varför många patienter är väldigt nöjda med dessa!

Ögonplastik ger ett långvarigt resultat som håller dig nöjd i flera år

Ögonplastik har många fördelar för dig som patient. Detta gäller framför allt med tanke på att ögonen är en del av ansiktet som är väldigt uttrycksfull och som andra snabbt lägger märke till. Några exempel på fördelarna med dessa kirurgiska behandlingar är att de:

 • Ger dig ett yngre utseende. Denna typ av plastikkirurgi kan bland annat användas för att lyfta upp hängande hud kring ögonen. På så vis kan dessa behandlingar hjälpa dig att få ett piggare och yngre utseende igen. Huden kring ögonen kan lätt få dig att se gammal ut om den börjar hänga eller liknande. Tecknen på åldrande i denna del av ansiktet blir mycket mer påtaglig då de märks så pass tydligt. Därmed kan ett kirurgiskt ingrepp ofta förändra en persons utseende i väldigt hög grad.
 • Få dig att se piggare ut. Som vi redan har nämnt kan dessa ingrepp också få en person att se betydligt piggare ut. Detta är dock en fördel som förtjänar en alldeles egen punkt på denna lista. För personer som har hängande hud kring ögonlocken, påsar under ögonen och dylikt ser ofta väldigt trötta ut. Men genom att genomgå en kirurgisk behandling kan du få personer i din omgivning att sluta fråga om du har sovit dåligt. Du ser helt enkelt utvilad, piggare och yngre ut.
 • Ger ett långvarigt resultat. Resultatet av ögonplastik är ofta hållbart även över en längre tid. Faktum är att dessa behandlingar brukar ge ett långvarigt resultat som håller i mer än fem år. Detta då den överflödiga huden kring ögonen och fettkuddarna avlägsnas i samband med behandlingen. De allra flesta patienter är därför nöjda med resultatet av ingreppet under många år framöver.

Fördelaktigt för socionomer att jobba som socionomkonsulter

Socionomkonsulter kallas de socionomer som hyrs ut till organisationer via bemanningsföretag. Dessa konsulter arbetar på uppdragsbasis snarare än som fast anställda av uppdragsgivaren. Detta ger konsulterna möjligheten att jobba på flera olika arbetsplatser inom sektorn socialt arbete.

De socionomer som väljer att jobba som konsulter är kvalificerade för sina yrkesroller och jobbar sida vid sida med den ordinarie personalstyrkan. Tillsammans ser de till så att individer och familjer får möjlighet att förbättra sina liv på olika sätt. Rollen som konsult kan vara väldigt tillfredsställande för den enskilde individen då den erbjuder ett helt nytt sätt att arbeta. Här beskriver vi varför det är fördelaktigt för socionomer att jobba som socionomkonsulter.

Socionomkonsulter har dessa fördelar gentemot fast anställda socionomer

Fördelarna med att bli konsult innefattar bland andra dessa aspekter:

 • Större flexibilitet
  En av de främsta fördelarna med att jobba som konsult är den större flexibiliteten. Du jobbar bara på en arbetsplats under en ganska begränsad tid. Därmed har du mer att säga till om vad gäller arbetsort och arbetstider. Socionomkonsulter får möjlighet att jobba på flera olika arbetsplatser inom olika sektorer. Denna flexibilitet gör det enklare att röra sig mer effektivt mellan olika uppdrag samt att ta ett kortare uppehåll om så behövs.
 • Bättre balans mellan arbete och fritid
  Det är vida känt att de yrkespersoner som jobbar inom socialt arbete ofta har svårt att balansera arbete och fritid på ett tillfredsställande sätt. Detta på grund av att deras yrkesroller vanligtvis är väldigt krävande. Men genom att jobba som konsult kan du enklare skapa en bra balans mellan arbete och fritid. Detta gör i slutändan också att du kan vara mer produktiv i arbetet och kanske även att du orkar arbeta lite längre i livet.
 • Möjlighet att utöka ditt nätverk
  En annan stor fördel med att jobba som konsult är att du får möjlighet att utöka ditt yrkesmässiga nätverk. Detta tack vare att du kommer i kontakt med många olika människor på flera olika arbetsplatser. Därmed blir du både bättre på att hantera människor och kan bygga upp ett värdefullt nätverk. Via nätverket kan du sedan få nya jobbmöjligheter och möjlighet till utveckling.

Så fungerar prov och test hos symbiome

Efter att ha beställt, genomfört prover och skickat in dessa till Symbiome tar det 3 – 6 veckor till att provsvaren är klara. Dessa presenteras för kunden i företagets app. Nedan beskrivs hur registrering kan ske och hur appen fungerar. OBS – I början av 2022 fanns enbart en webbapp. Många förknippar ”app” med ett program till mobilen men det handlar alltså om en inloggning som sker via webbläsaren. Enligt https://symbiome.io ska appar för både iOS och Android utvecklas och förväntades lanseras ”snart”.

Skapa konto för tester

Gå till https://symbiome.io och klicka på App. Där finns en stor blå knapp för att starta appen i webbläsaren. Det är även möjligt att direkt gå till https://app.symbiome.io

 • Ange en mailadress som du själv har kontroll över
 • Välj ett säkert lösenord
 • Godkänn användarvillkoren
 • Klicka på SKAPA KONTO

Ett mail kommer nu att skickas från symbiome.io till den angivna mailadressen. Det är ett verifieringsmejl vilket innebär att personen behöver klicka på länken i mailet för att bekräfta att konto önskas skapas. Därefter är det möjligt att logga in på appen med mailadress och lösenord.

Välkomstsidan hos symbiome

Vid inloggning möts personen av appens ”Välkomstsida”. Här presenteras nyheter både kring appen samt personens analyser. Via menyn går det sedan att navigera i appen för att hitta den information som eftersöks.

Registrera prov

Vid beställning av prov från Symbiome.io följer det med en åttasiffrig kod. Koden hittas under streckkoden på kodkortet. Det är denna kod som anger kopplingen mellan personen och provet. I menyn, i appen, finns ”Registrera prov” och där anges denna kod.

Som en säkerhetsdetalj finns en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att korrekt kod anges. Skulle exempelvis en siffra anges fel kommer systemet påpeka detta. När koden är angivet är det bara att klicka på ”Registrera” och vänta in provsvaret. Analysen tar mellan 3 – 6 veckor. Logga in med användaruppgifterna och se sedan provsvaren samt eventuella rekommendationer kring exempelvis ändrad kosthållning.

Kort om Symbiome.io

Symbiome.io erbjuder tarmfloraanalyser utan remiss. Proverna beställs på internet och skickas sedan tillbaka på analys. En analys som bland annat jämför bakteriemängden och hur tarmen ”mår” i förhållande till riktvärden. På detta sätt går det därmed att hitta avvikande värden som kan påvisa förhöjd risk för vissa sjukdomar eller hälsoproblem.

Fakta om Aronia på Aroniabutiken

Aronia är småväxta buskar som har blåbärsstora frukter i glänsande rött och svart. Bären kan bland annat torkas eller användas inom krämer, saft och soppa. Vad är så unikt med aronia? På Aroniabutiken.se presenteras bären och dess speciella funktion. Här presenteras både butiken och bäret.

Vad är Aronia?

Dessa bär brukar ibland kallas för ”superbär” vilket kommer av den näring som finns i bären. Bland annat har bären mycket högt ORAC-värde. De växer på lågväxta buskar och har bär som delvis liknar blåbär i utseendet men är mer glansiga. Bären har under en längre period odlats i Östeuropa och har under 2000-talet blivit allt mer populära i Sverige och andra europeiska länder. De säljs bland annat som pulver eller pressad juice.

Importör av Aroniada´s Aronia

Aroniabutiken.se är importör av aronia från Aroniada. De anser att det kan vara ”världens finaste” produkt inom denna kategori. Detta bland annat utifrån att företaget har en lång tradition av att producera produkter av aronia och dessutom har en unik pressteknik. Bären kallpressas vilket innebär att maximal mängd näring pressas ur bären. Dessutom sker detta så nära inpå skörden som möjligt vilket även är viktigt utifrån ett näringsperspektiv. Ännu en fördel med egen odling är att bären kan skördas exakt när de är som mognast. Fördelarna med just detta företag kan därmed sammanfattas med:

 • Lång tradition
 • Familjeföretag
 • Egen odling
 • Förutsättningar för maximal näring
 • Ekologiskt

Den färdiga produkten består sedan av 100 % aronia. Tillsatser så som socker, vatten eller konserveringsmedel ingår inte. Dessutom alltid helt ekologiskt.

Namnet Aroniabutiken

Företaget bakom Aroniabutiken.se började verksamheten med att importera aronia. Därmed tog de ett namn som passade dess verksamhet. Produkterna såldes då bland annat via terapeuter och vissa hälsokostbutiker. Den största återförsäljaren var Hälsokraft i Saltsjöbaden. I början fanns däremot inte E-butik och någon marknadsföring genomfördes inte. Företaget valde därefter att ta nästa steg och börja erbjud E-handel. Det var i detta läge som de även breddade utbudet något. Aronia är en hälsoprodukt och många som köper detta är även intresserade av närliggande produkter inom samma kategori. Butiken har fortfarande absolut störst fokus på aronia men i utbudet finns alltså även andra produkter inom hälsokost och allmän hälsa.

Den fakta som presenteras ovan kommer från Aroniabutiken.se.

Yogaformen medicinsk yoga

Yoga är en träningsform som används världen över som ett sätt att öka medvetenheten, sänka blodtrycket och rikta sitt fokus inåt. För många har yoga inneburit en stor förbättring för det allmänna måendet och därför har den fått ett rejält uppsving under de senaste åren, trots att det är en mycket gammal träningsform. En typ av yoga som lägger extra stort fokus på hälsan är medicinsk yoga. Denna yoga innebär utöver de klassiska yogapositionerna och andningsövningarna också ett stort fokus på mantran och vibrationer. Den medicinska yogan har visat sig kunna dämpa oro, hjälpa mot sömnsvårighet och sänka blodtrycket.

Så fungerar yogaformen medicinsk yoga

Medicinsk yoga är utvecklad från kundaliniyogan och fungerar så att den lugnar sinnet och ger kroppen en balans. Det som skiljer den från andra yogaformer är att den är mycket lugnare, och därför också passar bra för personer som inte klarar av påfrestande och dynamiska träningspass. Den medicinska yogan kan anpassas till dagsformen och utövas lättare eller djupare, beroende på hur mycket man orkar. Det viktigaste när det kommer till medicinsk yoga är att man söker släppa prestationer och försöker fokusera på sin andning, sitt lugn och sin närvaro.

Typiska yogapositioner

Det finns en mängd olika positioner att utföra inom yogaformen medicinsk yoga, och gemensamt har de att de är enkla att utföra tillsammans med andningen. Att ha en djup och fokuserad andning är något av det viktigaste när det kommer till medicinsk yoga och även ett av huvudmålet att sträva efter under varje individuellt yogapass. De vanligaste yogapositionerna är:

 • Nackrullningar
 • Surfcirklar
 • Ryggövningar – vridning och flex

Alla övningar utförs ett mycket lugnt och individuellt tempo.

ManaYoga – En form av medicinsk yoga

En form av den medicinska yogan är ManaYoga. Denna yogaform har sitt fokus i den funktionella medicinen och syftar till att stärka kroppen inifrån. Manayogan balanserar hela kroppen, från det fysiska till det mentala och emotionella. Även inom ManaYogan är det den individuella orken och lusten som står i fokus och man uppmuntras därför känna efter under varje pass vad kroppen behöver för dagen. Även inom ManaYoga är andningen det centrala elementet som utövaren bör rikta sitt fokus till.

Hälsokontroll på nätet med hjälp av blodprov

Man kan ta reda på mycket kring sin hälsa genom ett enkelt blodprov och att genomföra en hälsokontroll någon gång ibland har många fördelar. En hälsokontroll via blodprov kan göras på nätet och det finns många typer av kontroller att välja bland. Detta är ett enkelt och smidigt sätt att stämma av sin hälsostatus. Läs mer om olika kontroller och hur det går till här.

Hälsokontroll via blodprov – online

Om man på ett snabbt och enkelt sätt vill genomföra en hälsokontroll kan man som sagt göra det via ett blodprov. På nätet kan man hitta sidor där man kan beställa en hälsokontroll men givetvis måste man lämna fysiskt blodprov för att kunna få några provsvar. Det kan man göra i flera olika städer runt om i landet och när det är gjort kan man, när proverna är analyserade, läsa av sina provsvar via den sida som man beställt kontrollen ifrån.

Man väljer alltså den hälsokontroll man vill göra, samt fyller i personliga uppgifter och väljer det provtagningsställe där man vill lämna sitt blodprov. När allt är betalt och klart skickas en remiss till provtagningsstället och man går dit för att lämna provet.

När en läkare har gått igenom provsvaren kan man se dessa i en slags journal på sidan där man beställt kontrollen. En läkarkommentar lämnas också så att man enkelt ska kunna förstå resultatet av sin kontroll.

Hälsokontroller att välja bland

På nätet finns möjlighet att beställa en rad olika hälsokontroller. Enligt ett exempel på en sida som erbjuder dessa tjänster finns bland annat följande omfattningar på hälsokontroll att välja bland:

 • Stor – Innehåller 35 blodmarkörer och ger en omfattande kartläggning av olika värden
 • Mellan – Innehåller 32 blodmarkörer och ger en bred kartläggning av värden
 • Liten – Innehåller 21 blodmarkörer och ger en bra kartläggning av värden

Blodmarkörerna från den stora kontrollen undersöker värden som kan indikera diabetes, hjärtsjukdomar, njur, – och leverfunktion, testosteronnivå, mineral, – och vitaminbrist och så vidare. Här kan man se om man ligger normalt, över eller under gentemot dom referensvärden som finns och på så vis kan man också göra något åt det vid behov.

Genom att göra en hälsokontroll via blodprov kan man alltså ta reda på om man befinner sig i riskzonen för att utveckla någon sjukdom lika väl som man kan få en bekräftelse på att kroppen är frisk och mår bra.

Med HLR utbildning kan alla bli livräddare

Hjärtstopp eller hjärtinfarkt kan drabba vem som helst, var som helst och när som helst. Det absolut viktigaste vid sådana händelser är att hjälpen kommer snabbt. Ofta finns det inte tid till att vänta på ambulanspersonal utan livräddningen måste startas så snabbt som möjligt. Genom att låta sina anställda gå en HLR utbildning blir alla på arbetsplatsen säkrare i vardagen. Om katastrofen skulle vara framme finns då en mängd personer som vet hur de snabbast och mest effektivt ska agera.

Olika HLR utbildningar

Det finns flera olika typer av HLR utbildningar och vilken man väljer beror främst på vem som ska gå utbildningen. De vanligaste typerna är:

 • HLR med hjärtstartare
 • Första hjälpen kurs
 • Barn HLR kurs

Utbildning i HLR med hjärtstartare ger deltagarna en grundläggande utbildning i vad hjärt- och lungräddning innebär, samt hur man använder en hjärtstartare. Finns en hjärtstartare på arbetsplatsen är det mycket viktigt att de anställda vet hur den ska användas. En första hjälpen kurs går igenom HLR, men också de viktigaste åtgärder man behöver utföra snabbt i krissituationer. Det kan handla om behandling av de vanligaste sjukdomarna och hur man bäst hanterar de vanligaste olyckorna. Barn HLR kurs lär deltagarna hur de ska utföra HLR och andra livräddande aktioner om den drabbade är ett barn eller ett spädbarn.

Välj ett erfaret företag

Det viktigaste då man ska välja sin HLR kurs är att man väljer ett erfaret företag som har branschkännedom. Det är vanligt av ledare av HLR kurser är brandmän, sjukvårdspersonal eller människor som på olika sätt har praktisk erfarenhet av livräddning. Detta skapar en trovärdighet och säkerställer att kursen håller god kvalitet. För att ytterligare säkerställa att kursen är bra kan man välja ett företag som har långvarig erfarenhet av denna typ av kurser.

Kontroll av kvalitén på en HLR utbildning genom referenser

Det finns få saker som säger så mycket som tidigare kunders erfarenheter. Ofta skriver folk om sina erfarenheter efter att de köpt produkter eller genomgått utbildningar. För att hitta den bästa HLR kursen bör man därför läsa igenom recensioner. Om tidigare kunder är nöjda ökar chansen att HLR utbildningen håller god kvalitét.

Tinnitus – orsak, symtom och behandling

Tinnitus förknippas ofta med ett pipande ljud i öronen och dom flesta har nog upplevt det vid något tillfälle. Det finns dock personer som har stora besvär, som faktiskt inte bara behöver innebära ett pipande, utan också flera andra ljud. Det finns ingen behandling som tar bort åkomman helt men däremot kan man med hjälp av just behandling se till att lindra besvären.

Vad är tinnitus och hur känns det?

Tinnitus innebär att man har någon form av besvärande ljud i öronen – som ingen annan kan höra. Det gör inte ont och är heller inte farligt – men det kan vara väldigt jobbigt att lyssna på och det förekommer fall av depression och sömnproblem till följd av besvären. Många tror att åkomman innebär ett pipande ljud, men det kan även vara bland annat:

 • Susande
 • Fräsande
 • Ringande
 • Visslande

Det är ett relativt vanligt problem som förekommer i alla åldrar och för dom flesta är besvären bara tillfälliga. Det finns dock dom som har tätt återkommande tinnitus eller till och med permanent, och då kan det förstås bli jobbigare. Orsakerna kan vara flera men vanligt är att man till exempel blivit utsatt för höga ljud ofta och länge, att man har nedsatt hörsel eller att man äter en medicin som har pipande ljud i öronen som biverkning.

Behandlingsalternativ mot tinnitus

Det finns dessvärre inget som kan bota eller ta bort besvären helt och hållet men däremot finns behandling som kan reducera dom. En av metoderna kallas för TRT, vilket är en förkortning för Tinnitus Retraining Therapy. Syftet med denna behandling, som består av två delar, är att lära om hjärnan så att besvären inte medför starka känslor.

Den ena delen av behandlingen utgör information där man som patient får lära sig mer om tinnitus, främst som ett sätt att bli av med negativa associationer. Den andra delen består av en slags ljudterapi där man lyssnar på något som kallas för vitt brus som kommer från en apparat. Ljudet överröstar inte det pipande ljudet i öronen och syftet med detta är att hjärnan ska ställas om och uppfatta ljudet som att det kommer utifrån.

Kort och gott kan man säga att behandlingen går ut på att ”lura” hjärnan till att uppfatta det inre ljudet som ett naturligt bakgrundsljud, som är lättare att hantera.

Fem hälsofördelar med infraröd bastu

Att bada infraröd bastu har blivit populärt på senare år, till stor del tack vare hälsofördelarna som ges. Men vilka hälsofördelar talar vi om, egentligen?

Detox och fördelarna det för med sig

Människan har gjort olika former av ”detox” sedan en väldigt lång tid tillbaka. Genom att bada infraröd bastu kan blodcirkulationen och svettkörtlar stimuleras, som i sin tur kan hjälpa kroppen att avlägsna ämnen som inte bör vara där.

Kroppen kan till exempel ”avgiftas” från:

 • Nickel
 • Kvicksilver
 • Nikotin
 • Alkohol

Att kroppen kan bli friskare genom att svettas har varit känt under en längre tid. Många upplever att det är behagligare att svettas i en IR-bastu, eftersom temperaturen inte är lika hög som i en traditionell bastu. Eftersom strålarna tränger djupt in i huden kan dock samma effekt uppnås som när det är vedeldat.

Infraröd bastu får kropp och själ att slappna av

Bara ett par minuter i en infraröd bastu kan få dig att stressa ned märkbart. Det är också ett sätt att lindra värk i muskler och leder. De djupgående strålarna hjälper till att slappna av musklerna, medan värmen ökar blodcirkulationen och lindrar inflammation, stelhet och ömhet.

Kan stärka immunsystemet

De djupgående infraröda strålarna höjer kroppstemperaturen och skapar en process som liknar den feber vi får när vi är sjuka. Feber är kroppens sätt att ”kicka igång” immunförsvaret som svar på exempelvis en infektion. Det här, i kombination med den detox-effekt som bastubadandet har, bidrar till att öka ditt allmänna välbefinnande och motståndskraft mot sjukdomar.

Bra för hjärtat

Forskare har funnit att man med infraröd bastu kan få följande hälsofördelar:

 • Lägre kolesterol
 • Bättre värden för blodtryck
 • Minskad kronisk smärta och viss effekt för personer med vissa typer av hjärtproblem
 • Minskad förekomst av arytmi

Minskar celluliter

Celluliter förknippas ofta med övervikt – men så behöver inte vara fallet. Det är inte alltid som de kan hjälpas genom att gå ned i vikt. En infraröd bastu är särskilt effektiv i att ta bort celluliter, eftersom värmen penetrerar upp till tre gånger djupare än en vedeldad.

Sammanfattning

Den som badar infraröd bastu kan alltså få följande hälsofördelar:

 • Detox
 • Minskad stress
 • Minskad smärta och värk i muskler och leder
 • Viktminskning
 • Ökad metabolism
 • Stärkt immunförsvar
 • Bättre hjärt- och kärlhälsa
 • Minskad förekomst av celluliter
 • Och mer