Med HLR utbildning kan alla bli livräddare

Hjärtstopp eller hjärtinfarkt kan drabba vem som helst, var som helst och när som helst. Det absolut viktigaste vid sådana händelser är att hjälpen kommer snabbt. Ofta finns det inte tid till att vänta på ambulanspersonal utan livräddningen måste startas så snabbt som möjligt. Genom att låta sina anställda gå en HLR utbildning blir alla på arbetsplatsen säkrare i vardagen. Om katastrofen skulle vara framme finns då en mängd personer som vet hur de snabbast och mest effektivt ska agera.

Olika HLR utbildningar

Det finns flera olika typer av HLR utbildningar och vilken man väljer beror främst på vem som ska gå utbildningen. De vanligaste typerna är:

 • HLR med hjärtstartare
 • Första hjälpen kurs
 • Barn HLR kurs

Utbildning i HLR med hjärtstartare ger deltagarna en grundläggande utbildning i vad hjärt- och lungräddning innebär, samt hur man använder en hjärtstartare. Finns en hjärtstartare på arbetsplatsen är det mycket viktigt att de anställda vet hur den ska användas. En första hjälpen kurs går igenom HLR, men också de viktigaste åtgärder man behöver utföra snabbt i krissituationer. Det kan handla om behandling av de vanligaste sjukdomarna och hur man bäst hanterar de vanligaste olyckorna. Barn HLR kurs lär deltagarna hur de ska utföra HLR och andra livräddande aktioner om den drabbade är ett barn eller ett spädbarn.

Välj ett erfaret företag

Det viktigaste då man ska välja sin HLR kurs är att man väljer ett erfaret företag som har branschkännedom. Det är vanligt av ledare av HLR kurser är brandmän, sjukvårdspersonal eller människor som på olika sätt har praktisk erfarenhet av livräddning. Detta skapar en trovärdighet och säkerställer att kursen håller god kvalitet. För att ytterligare säkerställa att kursen är bra kan man välja ett företag som har långvarig erfarenhet av denna typ av kurser.

Kontroll av kvalitén på en HLR utbildning genom referenser

Det finns få saker som säger så mycket som tidigare kunders erfarenheter. Ofta skriver folk om sina erfarenheter efter att de köpt produkter eller genomgått utbildningar. För att hitta den bästa HLR kursen bör man därför läsa igenom recensioner. Om tidigare kunder är nöjda ökar chansen att HLR utbildningen håller god kvalitét.

Tinnitus – orsak, symtom och behandling

Tinnitus förknippas ofta med ett pipande ljud i öronen och dom flesta har nog upplevt det vid något tillfälle. Det finns dock personer som har stora besvär, som faktiskt inte bara behöver innebära ett pipande, utan också flera andra ljud. Det finns ingen behandling som tar bort åkomman helt men däremot kan man med hjälp av just behandling se till att lindra besvären.

Vad är tinnitus och hur känns det?

Tinnitus innebär att man har någon form av besvärande ljud i öronen – som ingen annan kan höra. Det gör inte ont och är heller inte farligt – men det kan vara väldigt jobbigt att lyssna på och det förekommer fall av depression och sömnproblem till följd av besvären. Många tror att åkomman innebär ett pipande ljud, men det kan även vara bland annat:

 • Susande
 • Fräsande
 • Ringande
 • Visslande

Det är ett relativt vanligt problem som förekommer i alla åldrar och för dom flesta är besvären bara tillfälliga. Det finns dock dom som har tätt återkommande tinnitus eller till och med permanent, och då kan det förstås bli jobbigare. Orsakerna kan vara flera men vanligt är att man till exempel blivit utsatt för höga ljud ofta och länge, att man har nedsatt hörsel eller att man äter en medicin som har pipande ljud i öronen som biverkning.

Behandlingsalternativ mot tinnitus

Det finns dessvärre inget som kan bota eller ta bort besvären helt och hållet men däremot finns behandling som kan reducera dom. En av metoderna kallas för TRT, vilket är en förkortning för Tinnitus Retraining Therapy. Syftet med denna behandling, som består av två delar, är att lära om hjärnan så att besvären inte medför starka känslor.

Den ena delen av behandlingen utgör information där man som patient får lära sig mer om tinnitus, främst som ett sätt att bli av med negativa associationer. Den andra delen består av en slags ljudterapi där man lyssnar på något som kallas för vitt brus som kommer från en apparat. Ljudet överröstar inte det pipande ljudet i öronen och syftet med detta är att hjärnan ska ställas om och uppfatta ljudet som att det kommer utifrån.

Kort och gott kan man säga att behandlingen går ut på att ”lura” hjärnan till att uppfatta det inre ljudet som ett naturligt bakgrundsljud, som är lättare att hantera.

Fem hälsofördelar med infraröd bastu

Att bada infraröd bastu har blivit populärt på senare år, till stor del tack vare hälsofördelarna som ges. Men vilka hälsofördelar talar vi om, egentligen?

Detox och fördelarna det för med sig

Människan har gjort olika former av ”detox” sedan en väldigt lång tid tillbaka. Genom att bada infraröd bastu kan blodcirkulationen och svettkörtlar stimuleras, som i sin tur kan hjälpa kroppen att avlägsna ämnen som inte bör vara där.

Kroppen kan till exempel ”avgiftas” från:

 • Nickel
 • Kvicksilver
 • Nikotin
 • Alkohol

Att kroppen kan bli friskare genom att svettas har varit känt under en längre tid. Många upplever att det är behagligare att svettas i en IR-bastu, eftersom temperaturen inte är lika hög som i en traditionell bastu. Eftersom strålarna tränger djupt in i huden kan dock samma effekt uppnås som när det är vedeldat.

Infraröd bastu får kropp och själ att slappna av

Bara ett par minuter i en infraröd bastu kan få dig att stressa ned märkbart. Det är också ett sätt att lindra värk i muskler och leder. De djupgående strålarna hjälper till att slappna av musklerna, medan värmen ökar blodcirkulationen och lindrar inflammation, stelhet och ömhet.

Kan stärka immunsystemet

De djupgående infraröda strålarna höjer kroppstemperaturen och skapar en process som liknar den feber vi får när vi är sjuka. Feber är kroppens sätt att ”kicka igång” immunförsvaret som svar på exempelvis en infektion. Det här, i kombination med den detox-effekt som bastubadandet har, bidrar till att öka ditt allmänna välbefinnande och motståndskraft mot sjukdomar.

Bra för hjärtat

Forskare har funnit att man med infraröd bastu kan få följande hälsofördelar:

 • Lägre kolesterol
 • Bättre värden för blodtryck
 • Minskad kronisk smärta och viss effekt för personer med vissa typer av hjärtproblem
 • Minskad förekomst av arytmi

Minskar celluliter

Celluliter förknippas ofta med övervikt – men så behöver inte vara fallet. Det är inte alltid som de kan hjälpas genom att gå ned i vikt. En infraröd bastu är särskilt effektiv i att ta bort celluliter, eftersom värmen penetrerar upp till tre gånger djupare än en vedeldad.

Sammanfattning

Den som badar infraröd bastu kan alltså få följande hälsofördelar:

 • Detox
 • Minskad stress
 • Minskad smärta och värk i muskler och leder
 • Viktminskning
 • Ökad metabolism
 • Stärkt immunförsvar
 • Bättre hjärt- och kärlhälsa
 • Minskad förekomst av celluliter
 • Och mer

Vad innebär en hårtransplantation

Många tappar hår i takt med ökande ålder och för de flesta är detta en naturlig del av livet. Ibland kan det kännas jobbigt och som att ens utseende plötsligt förändrats. För att få hjälp med kal hjässa, håravfall eller vikar kan man göra en hårtransplantation. Detta blir ett allt vanligare alternativ och metoderna moderniseras och blir hela tiden bättre och hårtransplantationen naturligare. Kliniker som specialiserat sig på hårtransplantation har ofta mycket god kunskap om vad som krävs för att uppnå ett vackert och naturligt resultat.

Konsultation innan behandling

När man vänder sig till en klinik för att få hjälp med en hårtransplantation får man en konsultation före själva transplantationen. Ofta är denna kostnadsfri och utgör ett bra tillfälle att fundera över vad man egentligen är ute efter med hårtransplantationen. Då gås patientens hälsa och mål med transplantationen igenom, för att den ska bli så säker som möjligt och för att man ska bli tillfredsställd med resultatet. Hela processen utgår från personens önskningar och förväntningar eftersom det är otroligt viktigt att man känner sig nöjd efter sin hårtransplantation. Därför bör man fundera över vad man är ute efter innan man bestämmer sig för att genomgå behandlingen.

Så fungerar hårtransplantationen

En hårtransplantation innebär att man förflyttar hårsäckar från ett område till ett annat. De hårsäckar som kommer att fortsätta producera hårstrån hela livet kan selektivt väljas ut och placeras sedan på de områden på hjässan där man önskar mer hår. På så vis skapas en mer jämn hårväxt över huvudet och med de metoder som finns idag kan hårtransplantationer se mycket naturliga ut. Hårtransplantationen uppföljs med återbesök för att kontrollera att allt ser bra ut och att kunden blivit nöjd.

FUE-metoden

FUE-metoden är den mest moderna metoden för hårtransplantation. Den fungerar så att man förflyttar hårsäckar från en plats med mycket hårväxt till en plats med lite. Hårsäckarna växer sedan naturligt in i huden inom 24 timmar. Det finns många fördelar med FUE-metoden:

 • Minimalt ingrepp
 • Lokalbedövning
 • Osynliga ärr
 • Fortsatt hårväxt genom livet

Eftersom FUE-metoden selektivt väljer ut de hårsäckar som kommer fortsätta att producera hår är den effektiv för att säkerställa att kunden långsiktigt känner sig nöjd med sin hårtransplantation.

Saker du kan göra för att få en bättre hälsa

Vill du få en bättre hälsa? Kanske för att minska problem så som övervikt, smärta, kronisk sjukdom eller bara för att förebygga allt detta? Det finns många små saker man kan förändra och förbättra i vardagen för att bli mer hälsosam. Här får du några inspirerande tips för bättre hälsa.

Bättre hälsa tack vare träning och motion

Man måste inte ha ett gymkort, träna stenhårt och varje dag för att få en bättre hälsa. För dom flesta som sitter mer stilla än rör på sig behövs till en början bara små förändringar för att märka skillnad i måendet, både fysiskt och psykiskt. Det kan vara en sådan enkel sak som att ta en 20 minuters promenad på lunchen istället för att sitta kvar i fikarummet och bläddra i telefonen.

Rörelse och motion är särskilt viktigt för den med ett stillasittande jobb eftersom inga steg kommer ”gratis”. Börja smått och utöka eftersom – se det som en utmaning. Kanske är det du, som knappt rör dig alls, som tar dina första löpsteg om ett år.

Små ändringar i kosten

För att få en bättre hälsa behöver man inte gå på diet eller lägga om sin kost helt och hållet. Precis som med träning och motion kan små, men hållbara, förändringar göra stor skillnad i det långa loppet.

Är du till exempel en godisråtta som gärna fyller på med energi genom just godis, fikabröd eller något annat som innehåller väldigt mycket socker så finns mycket att vinna genom att bara ändra på det. ”Sockertopparna” må vara effektiva men däremot väldigt kortvariga. Du blir alert en kort stund för att sedan bli ännu tröttare.

Men behöver man sluta äta godis och socker helt och hållet för att få en bättre hälsa? Nej, det behöver man inte, men det kan vara bra att begränsa intaget – lördagsgodis är perfekt. Några bra alternativ för att fylla på energi på vardagarna är:

 • Nötter
 • Frukt
 • Smoothie

Det finns även andra saker som har med just kost att göra, som kan ge en bättre hälsa. För den med några extrakilon kan det vara bra att dra ner på fet och kaloririk mat till fördel för mer frukt och grönt. För den som äter mycket skräpmat kan det vara bra att börja laga mer mat från grunden.

Så behandlas bröstcancer

Chansen att överleva bröstcancer är idag stor. Drygt 8 av 10 blir friska efter behandlingen och kan återgå till ett normalt liv. Exakt hur behandlingen ser ut för den som får diagnosen kan dock skilja sig, bland annat beroende på hur aggressiv cancern är om den hunnit sprida sig. Det är vanligt att kombinera flera behandlingsmetoder, så som operation, cellgifter och strålning.

Behandlingen för bröstcancer är individuell

Den som blir diagnostiserad med bröstcancer har en tuff tid framför sig, både mentalt och fysiskt. Det är ett jobbigt besked och behandlingen är ofta påfrestande för kroppen. Vilken behandling det blir varierar från person till person och oftast kombineras flera olika metoder:

 • Operation – Dom flesta som drabbas av bröstcancer får genomgå en operation, där man opererar bort den del av bröstet där tumören finns, samt vävnad som finns runt den. I vissa fall kan hela bröstet behöva tas bort, till exempel om tumören är väldigt stor eller om det finns flera tumörer.

  En del kvinnor väljer också att ta bort hela bröstet även om det hade räckt med en bit. Operationen tar ungefär en timme och man behöver normalt sett inte stanna kvar på sjukhuset speciellt länge.

 • Cellgifter – Cellgifter kan användas som en del i behandlingen vid bröstcancer, antingen innan operationen om tumören behöver krympas, eller efter operationen, för att slå ut cancerceller som kan finnas i kroppen. Cellgifterna kan därmed minska risken för att cancern kommer tillbaka och man behandlas vanligen med flera kurer med några veckors mellanrum.

  Den här delen av behandlingen gör ofta att man mår väldigt dåligt, känner sig trött och energilös och tappar håret. Det tillståndet beror alltså inte på cancern i sig, utan på dom starka läkemedlen och dess biverkningar.

 • Strålning – Strålbehandling kan också användas vid bröstcancer och vanligast är att det är ett steg efter operationen. Även här genomförs behandlingen för att minska risken för återfall och för att ”döda” eventuella cancerceller som finns kvar i bröstet.

Dom flesta som drabbas av bröstcancer genomgår som sagt en kombination av ovan nämnda behandlingsmetoder. Behandlingen är helt individanpassad för att verka så effektivt som möjligt och man får även komma på täta återkontroller den närmsta tiden. Det är också vanligt att man äter läkemedel en tid efter behandlingen för att minska risken för återfall.

Effektivt att ha stödstrumpor

Stödstrumpor har länge ansetts vara någonting som hör den äldre generationen till. Det har varit pensionärer med besvär som varit frontfigurerna för stödstrumporna och 2000-talets ungdomar vet knappt vad plagget har för funktion. Dagens samhälle har dock öppnat upp för stödstrumpor som ett verktyg för gemene man. Idag har träning och hälsa blivit en stor del av de flesta personers livsstil och trenden att använda sig av stödstrumpor har krupit ned i åldrarna.

Hur hjälper stödstrumpor vid träning?

 • Förbättrar blodcirkulationen i kroppen
 • Minskar mängden mjölksyra
 • Upprätthåller energinivån i benen
 • Underlättar vid längre pass
 • Snabbar på kroppens återhämtning
 • Minimerar mängden träningsvärk
 • Bidrar till starkare träningslust

Att använda stödstrumpor när man tränar har många fördelar. Stödstrumporna är utformade för att öka kroppens blodcirkulation vilket i sin tur bidrar till att blodflödet i kroppen jämnas ut. Då benen ofta tar mest stryk vid intensiv träning, så som långdistanslöpning eller längre cykelturer, blir de ofta trötta fort. Även om huvudet är klart och kroppens energi är på en hög nivå gör mjölksyran det svårt att fortsätta. 

Med hjälp av stödstrumpor pressas blodet uppåt i kroppen vilket leder till att benen blir mindre belastade. Inte nog med att stödstrumporna gör det lättare för kroppen under själva träningen, även efter underlättas kroppens återhämtning tack vare strumporna. Personer som använt sig av stödstrumpor upplever ofta mindre mängd träningsvärk än individer som kört ett hårt pass utan.

Strumpornas mentala stöd

De fysiska fördelarna med stödstrumpor är många och relativt välkända, i alla fall inom träningskretsar, men det är inte bara rent biologiskt människan gynnas av detta verktyg. Att sätta på sig ett par knähöga strumpor skapar en stil som inte bara är snygg men som idag är associerad med seriös träning. Det som förr sågs som lite löjligt och pinsamt har idag blivit det tydligaste tecknet på att man vet vad man gör när man motionerar. Att träna i kläder som gör att man känner sig atletisk och sportig har en positiv påverkan på det mänskliga psyket och gör att man kan lura hjärnan att man är starkare och klarar av mer än vad man tidigare trodde var möjligt.

Allt du behöver veta innan du köper ett spabad

I dagens moderna och tekniska samhälle blir det allt vanligare att bostadsägare, främst hus- och stugägare, investerar i någon form av spabad. Att ha ett spabad kommer med många fördelar, och det är en investering som kan skapa många trevliga minnen och avkopplande stunder. Men som med allt som kräver installation, lite extra utrymme och en del pengar. För att ni ska få koll på läget och vara förbereda inför köpet av ett spabad har vi listat allt som vara bra att veta innan ni köper ett spabad i Göteborg.

Vad är ett spabad?

Ett spabad förklaras bäst som en typ av pool gjord för hemmaspa, som också kan liknas vid ett bubbelbad eller uppblåsbart spa. Badkaret är ofta gjort i glasfibrer och akryl, och på insidan är det utrustat med olika massagefunktioner. Detta gör att badet känns som att man är på ett avkopplande spa, därav namnet spabad.

Är det svårt att installera ett spabad?

Det finns en hel del företag som sysslar med just installering av spabad eller hemmaspa som det också kallas, så att installera spabadet är inte särskilt svårt och ofta inte något som du själv behöver bry dig om. Vid behov kan du också fråga företaget som installerar spabadet om tips och råd för hur det ska underhållas, och om det krävs installering på egen hand.

Var kan jag placera ett spabad?

Det viktigaste när du köper ett spabad är att du ser till att du har gott om plats i trädgården, på altanen eller på uteplatsen, där utrymmet då ska vara tillräckligt stort för att sträcka sig lite utanför badet. Spabadet ska sen placeras på en jämn och stadig grund, och alltså bör du fixa någon slags platta som det kan stå på.

Vad ska jag tänka på innan jag köper ett spabad?

Att ha ett spabad i trädgården eller på altanen är otroligt lyxigt och bekvämt, inte minst då du får möjligheten att ha ett spa hemma i och med hemmaspat. Beroende på vilken typ av spabad du köper, om det är gjord av glasfibrer eller om det är ett uppblåsbart spa, så kan installation, underhåll och komfort variera lite. Däremot kan det alltid vara bra att läsa på lite innan, att rådfråga experter om vilket spabad som skulle passa hos dig, vad som krävs för att placering och installation ska ske på bästa möjliga sätt, samt hur du installerar och underhåller ditt hemmaspa. Det kan också vara bra att känna på och testa spabadet innan du köper det, där du bör räkna in vem/ vilka som ska sitta i det och vilka funktioner du önskar ha i det.

Rädd barn efter HLR-utbildning i Stockholm

Utan kunskaper i hjärt-lungräddning skulle du bara stå hjälplös och se på medan en närstående eller en främling dör. Genom att gå en HLR-utbildning i Stockholm kan du dock lära dig denna metod, och därmed låta hoppet leva om att den nödställda personen ska överleva och återhämta sig. Att på rätt sätt utföra denna livräddande metod som hjärt-lungräddning är, är bland de mest fantastiska sakerna som du kan göra för en annan människa. Det kan verka skrämmande att behöva utföra hjärt-lungräddning på vem som helst, men föreställ dig att det är ett barn som ligger livlös på marken. De är förstås mindre än oss vuxna, vilket gör det svårare att veta vad du ska göra. Om du dock har grundläggande kunskap om hjärt-lungräddning på barn, kan du känna dig trygg med dina kunskaper och din förmåga att rädda ett nödställt barn och förhindra att barnet drabbas av permanent skada eller avlider.

Det har visat sig att en så enkel åtgärd som att titta på en video om hjärt-lungräddning under en minuts tid kan rädda liv. För att säkerställa att du verkligen bemästrar de teoretiska och praktiska kunskaper som tillsammans krävs för att utföra korrekt hjärt-lungräddning bör du dock skaffa dig dessa kunskaper genom en HLR-utbildning i Stockholm.

Så utför du hjärt-lungräddning på barn

Ibland vissa hur man vet om en person är tillräckligt gammal för att anses vara vuxen eller ung nog att behöva hjärt-lungräddning för barn. Om det råder tvivel kring detta bör du ge HLR för vuxna. Om barnet är ung, till exempel i åldrarna 1-11 år, bör du dock utföra hjärt-lungräddning för barn.

Grunderna i hjärt-lungräddning på barn är följande: Om ett barn inte svarar och inte andas normalt, bör du ringa 112. Kontrollera pulsen under som mest 10 sekunder. Om barnet inte har någon puls, bör du börja utföra hjärt-lungräddning. Utför bröstkompressioner med en hand i mitten av barnets bröst, och utför 30 bröstkompressioner. Dessa kompressioner bör utföras med ett djup som motsvarar åtminstone en tredjedel av bröstets djup. Ge därefter två andetag med hjälp av mun-mot-mun-metoden, följt av ytterligare 30 bröstkompressioner. Upprepa denna process tills barnet visar livstecken, tills en hjärtstartare finns tillgänglig eller tills sjukvårdspersonal anländer till platsen.

Vad är BCAA?

Är du intresserad av träning har du säkert hört talas om BCAA men kanske utan att riktigt förstå vad det är. BCAA (Branched chain amino acids), eller på svenska – grenade aminosyror. Här kan du läsa mer om vad det är och vad det är bra för.

Grenade aminosyror och protein

BCAA består av tre olika grenade aminosyror – leucin, isoleucin och valin. Dessa tre räknas till essentiella aminosyror, det vill säga att kroppen inte kan producera dessa själv utan behöver intas via kosten. Protein är kroppens byggstenar, alltså det som gör att musklerna kan växa och bli större. Protein är i sin tur uppbyggt av aminosyror och här finns 20 olika som alla behövs för att proteinet ska bildas.

Varför ska man använda det?

Kroppen klarar som sagt inte själv av att producera dessa essentiella aminosyror men dom behövs för att förbättra musklernas återhämtning. Tränar man väldigt hårt kan det alltså vara en idé att inta BCAA som komplement till kosten. BCAA hittas på fitnessfrank.com. Aminosyrorna tas upp snabbt av kroppen och bidrar därmed till bättre återhämtning och snabbare uppbyggnad av muskelmassan. Aminosyrorna kan dessutom bidra till ökad mental styrka och ökad prestation. Många intar syrorna i samband med träning, vilket alltså kan bidra till att man orkar ta i det är lilla extra under träningspasset.

BCAA som dryck

Grenade aminosyror finns som sagt i kosten, främst i proteinrika livsmedel så som ägg och kött. Dom som tränar hårt brukar dock inta aminosyror i form av tillskott. Många av dom energidrycker avsedda för träning innehåller BCAA men många väljer att köpa det i pulverform för att sedan blanda till en egen dryck. Detta främst för att det blir billigare men också för att det i regel ger en mer koncentrerad dryck med en högre dos. Idag finns oändligt med smaker och sammansättningar men det man främst ska kolla efter som man funderar på att prova tillskottet är innehållet.

För vem?

Att köpa BCAA i form av tillskott är inget alla behöver göra utan främst dom som tränar hårt i syfte att bygga muskler. Ämnet finns som sagt i flera ”vanliga” livsmedel men vill man åt effekterna ökad prestation och förbättrad återhämtning kan det vara en bra idé att fylla på med grenade aminosyror under eller efter träning.