Nattsjuksköterskors arbete och löner

Nattsjuksköterskor spelar en viktig roll inom sjukvården. De arbetar under natten för att ta hand om patienter och se till att de får den vård de behöver. Trots att deras arbete ofta är osynligt fyller de en viktig funktion.

Arbetsuppgifter

Nattsjuksköterskors arbetsuppgifter inkluderar att övervaka patienters hälsotillstånd, administrera läkemedel och behandlingar, svara på larm och oplanerade händelser, dokumentera vårdinsatser i journaler och kommunicera relevant information vid skiftbyten. De utför även omvårdnadsåtgärder som att hjälpa patienter att äta, dricka och gå på toaletten.

Utmaningar

Att arbeta nattetid kan vara fysiskt och psykiskt påfrestande. Nattsjuksköterskor arbetar ofta självständigt med färre kollegor och resurser till hands. De behöver hantera medicinska akutfall på egen hand och fatta svåra beslut. Skiftarbete kan också påverka sömn och återhämtning negativt.

Löner

Enligt fackförbundet Vårdförbundet ligger nattsjuksköterska lön på i genomsnitt 32 000 – 37 000 kr i månaden för en legitimerad sjuksköterska. Detta är högre än genomsnittslönen för dagtidssjuksköterskor. Högre lön motiveras av att nattarbete ses som mer fysiskt och psykiskt krävande.

Kompetenskrav

För att arbeta som nattsjuksköterska krävs sjuksköterskeexamen och legitimation. Specialistutbildning inom t.ex. intensivvård, operation eller anestesi kan också vara meriterande. Personliga egenskaper som självständighet, problemlösningsförmåga och kommunikationsförmåga värderas högt.

Framtidsutsikter

Med en åldrande befolkning och ökat vårdbehov väntas efterfrågan på nattsjuksköterskor att öka. Samtidigt råder det redan idag brist inom vissa specialiteter. Bättre arbetsvillkor och löner kan behövas för att säkerställa framtida kompetensförsörjning av nattsjuksköterskor.

Genomgå en hårtransplantation på Skövdekliniken

Det har blivit allt mer populärt att transplantera hår som en lösning på håravfall. Idag finns det många olika tillvägagångssätt att välja mellan. När du väljer att genomgå en hårtransplantation på Skövdekliniken används den välrenommerade metoden Follicular Unit Extraction (FUE). Denna metod är minimalt invasiv och ger ett imponerande resultat. Fortsätt att läsa för att lära dig vilka fördelarna med den är!

5 skäl att genomgå en hårtransplantation på Skövdekliniken

Dessa är några goda skäl att genomgå en hårtransplantation på Skövdekliniken med FUE-metoden:

 • Minimalt invasiv. Till skillnad från den traditionella FUT-tekniken (Follicular Unit Transplantation) innebär inte FUE att en remsa med vävnad tas från hårbotten. Därmed minskar risken för komplikationer och ingreppet är dessutom mindre invasivt.
 • Minimal ärrbildning. När FUE-metoden används extraheras enskilda hårsäckar och endast små ärr lämnas. Ärren är praktiskt taget omöjliga att upptäcka när de har läkt. Detta innebär att ärrbildningen är minimal jämfört med då traditionella metoder för hårtransplantation används.
 • Snabb återhämtning. Med denna innovativa metod är återhämtningstiden efter ingreppet vanligtvis kortare och medför mindre obehag. Detta jämfört med vid en mer invasiv hårtransplantation. Normalt sett kan patienten återuppta sina normala aktiviteter redan inom en vecka efter ingreppet.
 • Resultatet ser naturligt ut. FUE gör det möjligt att utföra en exakt placering av hårsäckarna. Detta resulterar i ett mer naturligt utseende avseende hårlinje och densitet.
 • Inget linjärt ärr. Till skillnad från FUT lämnar FUE-metoden inget linjärt ärr i hårbotten. Detta är till fördel för patienter som föredrar kortare frisyrer.

Metoden har även vissa begränsningar

Likt det mesta i övrigt i livet har även denna populära metod för hårtransplantation vissa begränsningar. De potentiella nackdelarna med FUE-metoden är:

 • Tidskrävande procedur. På grund av det noggranna tillvägagångssättet kan det vara mer tidskrävande att genomföra en transplantation av hår med denna metod. Ibland kan flera sessioner krävas för att uppnå önskat resultat.
 • Inte lämplig för alla. Metoden är kanske inte heller ett alternativ för dem med en otillräcklig mängd hår att donera. Detsamma kan även gälla för dem med vissa hårtyper, såsom väldigt lockigt eller fint hår.
 • Kostnaden. Metodens komplexitet och tidsåtgång resulterar ofta i att den är dyrare än andra metoder för hårtransplantation.

Estetisk plastikkirurgi har stora fördelar för många patienter

Estetisk plastikkirurgi är ett samlingsbegrepp som innefattar flera olika typer av plastikkirurgiska behandlingar. Utvecklingen har gått starkt framåt inom detta område under de senaste årtiondena. Detta tack vare att de kirurgiska metoderna har blivit mer sofistikerade, samtidigt som även förståelsen för den mänskliga anatomin har blivit bättre. Därmed är dessa behandlingar idag säkrare och mer effektiva samt ger ett mer naturligt resultat än tidigare.

Därför är det föga förvånande att det finns stora fördelar med estetisk plastikkirurgi för många patienter i vårt avlånga land. Men utöver de mest uppenbara, såsom den fysiska förvandlingen, innefattar de även psykologiska och sociala dimensioner. Läs vidare så utforskar vi de främsta fördelarna med dessa behandlingar!

3 viktiga fördelar med estetisk plastikkirurgi som få tänker på

Som vi redan har nämnt är den rent fysiska förändringen sannolikt den främsta och mest uppenbara fördelen med estetisk plastikkirurgi. Men det finns även många andra viktiga fördelar som sannolikt ganska få tänker på. Några exempel på dessa fördelar är:

 • De psykologiska fördelarna. De psykologiska fördelarna med kirurgiska skönhetsbehandlingar är ofta väldigt stora och påtagliga. Till exempel kan en förbättrad kroppsuppfattning leda till en förbättrad självkänsla och ett starkare självförtroende. Detta kan i sig ha positiva effekter på flera olika delar av livet. Till exempel kan det ge ringar på vattnet till allt från personliga relationer till yrkeslivet. Det är inte ovanligt för patienter att känna sig lyckligare, mindre ångestfyllda och mer utåtriktade efter sina behandlingar.
 • Det motverkade åldrandet. Behandlingar såsom ansiktslyft, ögonlockskirurgi och hudbehandlingar kan bidra till att motverka effekterna av åldrandet. Därmed kan patienterna få ett utseende som är mer ungdomligt. Detta kan leda till att självkänslan förbättras och att patienterna får en positivare syn på livet i stort.
 • Främjandet av en hälsosam livsstil. En annan fördel med plastikkirurgiska skönhetsbehandlingar är att dessa ofta främjar en mer hälsosam livsstil. Efter avslutade behandling känner sig många patienter motiverade att bibehålla sitt resultat genom att anamma en mer hälsosam livsstil. Det kan till exempel handla om förändrade kostvanor och kostvanor eller att patienten följer en hudvårdsrutin. På så vis kan behandlingen främja långsiktiga förbättringar när det kommer till patientens hälsa och välbefinnande.

Stylage filler ger ett naturligt resultat som varar länge

När det kommer till skönhetsbehandlingar är detta en hel värld av olika produkter och behandlingar. Denna värld är dynamisk och förändras jämt och ständigt i takt med att nya produkter samt nya råd och rön lyfts fram i rampljuset. En av de produkter som har lyfts fram en hel del på sistone är Stylage filler. Denna produkt har visat sig vara såväl effektiv som säker att använda. I denna artikel kommer vi därför att grotta i fördelarna med att använda den – läs vidare för att lära dig mer!

4 fördelar med att använda Stylage filler

Stylage filler är en populär produkt från ett välkänt varumärke. Dessa är de främsta fördelarna med att använda produkten:

 • Det är en icke-invasiv behandling. En av de främsta fördelarna med att använda fillers är att dessa erbjuder ett icke-invasivt sätt att minska tecknen på åldrande. Dessutom kan dessa produkter även användas för att förbättra en persons utseende på olika sätt. Att injicera den geléliknande substansen under huden är betydligt mindre skrämmande än att genomgå plastikkirurgi. Dessutom har behandlingen även betydligt färre risker och kräver inte alls samma omfattande eftervård.
 • Den innehåller hyaluronsyra. En annan fördel med att använda Stylage filler är att produkten innehåller hyaluronsyra. Detta är ett ämne som förekommer naturligt i människokroppen. Ämnet ser till så att huden återfuktas och får volym. I takt med att vi åldrar minskar kroppens produktion av hyaluronsyra och därmed uppstår rynkor och lös hud. Genom att låta dig injiceras med denna produkt kan du återställa den volym som har gått förlorad och därigenom minska förekomsten av rynkor och fina linjer.
 • Ger ett naturligt resultat. Ytterligare en fördel med denna produkt är att den ger ett naturligt resultat snarare än ett onaturligt sådant. Som du kanske vet finns det vissa skönhetsbehandlingar som kan ge ett onaturligt utseende. Men när du använder denna produkt förbättras istället ditt ansiktes naturliga drag. Därmed minskas tecknen på åldrande på ett subtilt sätt och du får istället ett föryngrat och fräschare utseende.
 • Har en långvarig effekt. Ännu en fördel med produkten är att den ger ett resultat som varar länge. Exakt hur länge resultatet varar beror på flera olika faktorer. Men många patienter kan gå upp till ett år eller så innan de behöver en ny injicering.

Kika på bilder för att se effekterna av Botox med egna ögon

Vi kan tyvärr inte fastställa en viss ålder då det är mer lämpligt att påbörja en behandling med Botox. Men genom att få en bättre förståelse för för- och nackdelarna med behandlingen kan du enklare avgöra om det vore en bra idé för just dig att genomgå den. Dessutom kan du lära dig mer om dessa behandlingar genom att kontakta din lokala skönhetssalong och boka en konsultation med dem.

Men det finns även andra sätt att ta reda på hur säker och effektiv denna behandling är. Till exempel kan du lära dig mer om effekterna av Botox av före och efter bilder. Genom att noggrant titta igenom sådana bilder kan du se hur personer som har genomgått behandlingen har sett ut före respektive efter. På så vis kan du bilda dig en uppfattning om hur effektiv den är och huruvida den kanske skulle kunna ge dig önskat resultat.

Före- och efterbilderna kan hjälpa till att slå hål på vanliga myter

Det är fördelaktigt att kika på före- och efterbilder om du är intresserad av denna behandling. Bland annat kan bilderna slå hål på myter såsom missuppfattningarna att:

 • Botox skulle få dig att se äldre ut när effekten av behandlingen börjar att klinga av
 • behandlingen ger dig ett “fruset” ansiktsuttryck
 • rynkorna förvärras av behandlingen.

Inga av dessa missuppfattningar stämmer alltså.

Du bör påbörja behandlingen när du är cirka 25-35 år

Botox är en produkt som är godkänd för patienter över 18 års ålder. Många experter inom det breda området skönhet är dock överens om att du kanske bör vänta lite längre än så innan du påbörjar din behandling. De flesta hävdar att någonstans i mitten av 20-årsåldern till början av 30-årsåldern är den optimala startpunkten för en förebyggande behandling av detta slag.

Faktum är också att du sannolikt inte har några fina linjer i ditt ansikte att bekymra dig över innan du har kommit in en bit i 20-årsåldern. Därför är det förmodligen onödigt att påbörja en sådan här behandling innan dess. Man brukar säga at det bästa du kan göra för att avgöra när det vore lämpligt att börja är att hålla koll på din hy. Så fort du börjar upptäcka fina linjer i ansiktet kan du välja att påbörja behandlingen för att förhindra att dessa med tiden utvecklas till rejäla rynkor.

Eyrecure hjälper dig att slippa frissigt hår

Söker du med ljus och lykta efter en enkel och effektiv lösning på problemet med torrt och frissigt hår? Då har du förmodligen redan upptäckt att det inte finns någon enskild, magisk lösning som funkar för precis allt och alla. Vissa menar till och med att du istället för att försöka motverka detta problem snarare bör omfamna det. Men om du ändå vill slippa frissigt hår behöver du försöka hitta ett sätt att dels minimera skadan på håret och även reparera denna. Det är här som Eyracure kommer in i bilden.

Så fungerar de revolutionerande produkterna från Eyracure

Eyracure är ett svenskt företag som har tagit fram hårprodukter vilka hjälper dig att reparera och återställa ditt hår. Deras produkter ser helt enkelt till att ditt hår återställs till dess ursprungliga kvalitet. Till skillnad mot andra produkter som har en mer tillfällig effekt reparerar dessa produkter ditt hår med en långvarig effekt. Dessutom passar de exakt alla hårtyper. Läs mer på deras hemsida!

3 lösningar på problemet med torrt och frissigt hår

Vad kan du då göra för att få bukt med problemet med torrt och frissigt hår, undrar du förmodligen? Dessa är några av de lösningar som du bör överväga att testa:

 • Införskaffa en bättre hårtork. Om du har problemet att ditt hår är frissigt bör du överväga att skaffa dig en bättre hårtork. Professionella hårtorkar har nämligen mer kraft, bättre prestanda, fler funktioner och är tillverkade av mer högkvalitativa delar.
 • Använd produkter som reparerar ditt hår. Det finns faktiskt produkter idag som kan hjälpa dig att reparera och återställa ditt hår. Eyracure är en uppstickare och utmanare på marknaden för hårvård. Trots detta har stora aktörer i branschen, såsom Lyko, fått upp ögonen för dem och valt att investera i bolaget. Detta ger företaget en slags kvalitetsstämpel och borgar för att deras produkter verkligen håller måttet!
 • Styla ditt hår när det är vått. Har du vågigt eller lockigt hår? Då bör du vara noga med vilken typ av produkter du använder samt när du använder dessa. Till exempel bör du se till att bara styla ditt hår när det är vått för att motverka frissighet.

Frågor och svar om skönhetsbehandlingar

Gotaklinik.se är en skönhetsklinik i Göteborg som bland annat erbjuder tjänster som Microneedling och Botox. I den här texten sammanställer vi ett par frågor och svar kring kliniken och deras utbud.

Botox

Hur länger håller resultatet när man behandlats med Botox?
Det korta svaret är att det håller ungefär i tre månader, vilket är det svar som kliniken ger på sin hemsida. Andra kliniker skriver dock att det kan hålla upp i ett halvår, och att det tar ungefär 3 – 4 dagar för effekten att synas. Så, ungefär tre månader, men det kan hålla längre och det tar ett par dagar innan det syns.

Är det giftigt?
På Gotaklinik.se står det att det verksamma Botulinumtoxin är ett nervtoxin och finns i naturlig form i marken och på havs- och sjöbotten. Den form som det används i inom sjukvården har ett bra ”track record” och används flitigt. Toxinet verkar genom att det är muskelavslappnande, vilket skönhetsbehandlingar drar nytta av.

Vad är bra att tänka på efter en behandling?
Kliniken radar upp ett antal punkter. Till exempel:

 • Håll dig borta från det behandlade området. Det bör du göra i åtminstone ett halvt dygn. Undvik att gnugga, massera, sminka och röra platsen.
 • Inga stora miner. Undvik att göra stora och ansträngande miner. För att behandlingens resultat ska bli så bra som möjligt bör du slappna av.
 • Ingen sol. Du bör undvika solljus och UV-strålning i allmänhet till dess att både svullnad och rodnad har försvunnit.

Microneedling

Varför gör man microneedling?
Microneedling, en behandling som erbjuds på Gotaklinik.se, visar god effekt på bland annat förstorade porer, pigmenteringar, ärrvävnad och hud som inte har någon lyster. Syftet med behandlingen är att stimulera kroppens egen produktion av kollagen och elastin, vilket tvingar hyn att förnya sig.

Blir man röd efter en behandling?
Det är vanligt att viss rodnad uppstår efter behandling. Dock poängterar kliniken att det är individuellt och beror på hur känslig din hud är. För att minska bieffekter kommer du och din hudterapeut överens om hur djupt ni ska göra behandlingen, så att den anpassas efter just dig.

Andra behandlingar som finns att läsa mer om på Gotaklinik

 • Kärlreducering
 • Fillers
 • PRP
 • Skin rejuvenation
 • Pigmentreducering
 • Hårborttagning
 • Bodysculpting
 • Hyalase
 • Microtoxin
 • PRX-T33

Ögonplastik ger dig ett yngre och piggare utseende

Ögonplastik är ett kirurgiskt ingrepp som fungerar bra i kombination med andra behandlingar. Denna behandling kan därför användas antingen som en fristående sådan eller kombineras med andra ingrepp och behandlingar – såväl kirurgiska som icke-kirurgiska. Här tittar vi närmare på några av fördelarna med dessa kosmetiska behandlingar och förklarar varför många patienter är väldigt nöjda med dessa!

Ögonplastik ger ett långvarigt resultat som håller dig nöjd i flera år

Ögonplastik har många fördelar för dig som patient. Detta gäller framför allt med tanke på att ögonen är en del av ansiktet som är väldigt uttrycksfull och som andra snabbt lägger märke till. Några exempel på fördelarna med dessa kirurgiska behandlingar är att de:

 • Ger dig ett yngre utseende. Denna typ av plastikkirurgi kan bland annat användas för att lyfta upp hängande hud kring ögonen. På så vis kan dessa behandlingar hjälpa dig att få ett piggare och yngre utseende igen. Huden kring ögonen kan lätt få dig att se gammal ut om den börjar hänga eller liknande. Tecknen på åldrande i denna del av ansiktet blir mycket mer påtaglig då de märks så pass tydligt. Därmed kan ett kirurgiskt ingrepp ofta förändra en persons utseende i väldigt hög grad.
 • Få dig att se piggare ut. Som vi redan har nämnt kan dessa ingrepp också få en person att se betydligt piggare ut. Detta är dock en fördel som förtjänar en alldeles egen punkt på denna lista. För personer som har hängande hud kring ögonlocken, påsar under ögonen och dylikt ser ofta väldigt trötta ut. Men genom att genomgå en kirurgisk behandling kan du få personer i din omgivning att sluta fråga om du har sovit dåligt. Du ser helt enkelt utvilad, piggare och yngre ut.
 • Ger ett långvarigt resultat. Resultatet av ögonplastik är ofta hållbart även över en längre tid. Faktum är att dessa behandlingar brukar ge ett långvarigt resultat som håller i mer än fem år. Detta då den överflödiga huden kring ögonen och fettkuddarna avlägsnas i samband med behandlingen. De allra flesta patienter är därför nöjda med resultatet av ingreppet under många år framöver.

Fördelaktigt för socionomer att jobba som socionomkonsulter

Socionomkonsulter kallas de socionomer som hyrs ut till organisationer via bemanningsföretag. Dessa konsulter arbetar på uppdragsbasis snarare än som fast anställda av uppdragsgivaren. Detta ger konsulterna möjligheten att jobba på flera olika arbetsplatser inom sektorn socialt arbete.

De socionomer som väljer att jobba som konsulter är kvalificerade för sina yrkesroller och jobbar sida vid sida med den ordinarie personalstyrkan. Tillsammans ser de till så att individer och familjer får möjlighet att förbättra sina liv på olika sätt. Rollen som konsult kan vara väldigt tillfredsställande för den enskilde individen då den erbjuder ett helt nytt sätt att arbeta. Här beskriver vi varför det är fördelaktigt för socionomer att jobba som socionomkonsulter.

Socionomkonsulter har dessa fördelar gentemot fast anställda socionomer

Fördelarna med att bli konsult innefattar bland andra dessa aspekter:

 • Större flexibilitet
  En av de främsta fördelarna med att jobba som konsult är den större flexibiliteten. Du jobbar bara på en arbetsplats under en ganska begränsad tid. Därmed har du mer att säga till om vad gäller arbetsort och arbetstider. Socionomkonsulter får möjlighet att jobba på flera olika arbetsplatser inom olika sektorer. Denna flexibilitet gör det enklare att röra sig mer effektivt mellan olika uppdrag samt att ta ett kortare uppehåll om så behövs.
 • Bättre balans mellan arbete och fritid
  Det är vida känt att de yrkespersoner som jobbar inom socialt arbete ofta har svårt att balansera arbete och fritid på ett tillfredsställande sätt. Detta på grund av att deras yrkesroller vanligtvis är väldigt krävande. Men genom att jobba som konsult kan du enklare skapa en bra balans mellan arbete och fritid. Detta gör i slutändan också att du kan vara mer produktiv i arbetet och kanske även att du orkar arbeta lite längre i livet.
 • Möjlighet att utöka ditt nätverk
  En annan stor fördel med att jobba som konsult är att du får möjlighet att utöka ditt yrkesmässiga nätverk. Detta tack vare att du kommer i kontakt med många olika människor på flera olika arbetsplatser. Därmed blir du både bättre på att hantera människor och kan bygga upp ett värdefullt nätverk. Via nätverket kan du sedan få nya jobbmöjligheter och möjlighet till utveckling.

Så fungerar prov och test hos symbiome

Efter att ha beställt, genomfört prover och skickat in dessa till Symbiome tar det 3 – 6 veckor till att provsvaren är klara. Dessa presenteras för kunden i företagets app. Nedan beskrivs hur registrering kan ske och hur appen fungerar. OBS – I början av 2022 fanns enbart en webbapp. Många förknippar ”app” med ett program till mobilen men det handlar alltså om en inloggning som sker via webbläsaren. Enligt https://symbiome.io ska appar för både iOS och Android utvecklas och förväntades lanseras ”snart”.

Skapa konto för tester

Gå till https://symbiome.io och klicka på App. Där finns en stor blå knapp för att starta appen i webbläsaren. Det är även möjligt att direkt gå till https://app.symbiome.io

 • Ange en mailadress som du själv har kontroll över
 • Välj ett säkert lösenord
 • Godkänn användarvillkoren
 • Klicka på SKAPA KONTO

Ett mail kommer nu att skickas från symbiome.io till den angivna mailadressen. Det är ett verifieringsmejl vilket innebär att personen behöver klicka på länken i mailet för att bekräfta att konto önskas skapas. Därefter är det möjligt att logga in på appen med mailadress och lösenord.

Välkomstsidan hos symbiome

Vid inloggning möts personen av appens ”Välkomstsida”. Här presenteras nyheter både kring appen samt personens analyser. Via menyn går det sedan att navigera i appen för att hitta den information som eftersöks.

Registrera prov

Vid beställning av prov från Symbiome.io följer det med en åttasiffrig kod. Koden hittas under streckkoden på kodkortet. Det är denna kod som anger kopplingen mellan personen och provet. I menyn, i appen, finns ”Registrera prov” och där anges denna kod.

Som en säkerhetsdetalj finns en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att korrekt kod anges. Skulle exempelvis en siffra anges fel kommer systemet påpeka detta. När koden är angivet är det bara att klicka på ”Registrera” och vänta in provsvaret. Analysen tar mellan 3 – 6 veckor. Logga in med användaruppgifterna och se sedan provsvaren samt eventuella rekommendationer kring exempelvis ändrad kosthållning.

Kort om Symbiome.io

Symbiome.io erbjuder tarmfloraanalyser utan remiss. Proverna beställs på internet och skickas sedan tillbaka på analys. En analys som bland annat jämför bakteriemängden och hur tarmen ”mår” i förhållande till riktvärden. På detta sätt går det därmed att hitta avvikande värden som kan påvisa förhöjd risk för vissa sjukdomar eller hälsoproblem.