Så fungerar prov och test hos symbiome

Efter att ha beställt, genomfört prover och skickat in dessa till Symbiome tar det 3 – 6 veckor till att provsvaren är klara. Dessa presenteras för kunden i företagets app. Nedan beskrivs hur registrering kan ske och hur appen fungerar. OBS – I början av 2022 fanns enbart en webbapp. Många förknippar ”app” med ett program till mobilen men det handlar alltså om en inloggning som sker via webbläsaren. Enligt https://symbiome.io ska appar för både iOS och Android utvecklas och förväntades lanseras ”snart”.

Skapa konto för tester

Gå till https://symbiome.io och klicka på App. Där finns en stor blå knapp för att starta appen i webbläsaren. Det är även möjligt att direkt gå till https://app.symbiome.io

 • Ange en mailadress som du själv har kontroll över
 • Välj ett säkert lösenord
 • Godkänn användarvillkoren
 • Klicka på SKAPA KONTO

Ett mail kommer nu att skickas från symbiome.io till den angivna mailadressen. Det är ett verifieringsmejl vilket innebär att personen behöver klicka på länken i mailet för att bekräfta att konto önskas skapas. Därefter är det möjligt att logga in på appen med mailadress och lösenord.

Välkomstsidan hos symbiome

Vid inloggning möts personen av appens ”Välkomstsida”. Här presenteras nyheter både kring appen samt personens analyser. Via menyn går det sedan att navigera i appen för att hitta den information som eftersöks.

Registrera prov

Vid beställning av prov från Symbiome.io följer det med en åttasiffrig kod. Koden hittas under streckkoden på kodkortet. Det är denna kod som anger kopplingen mellan personen och provet. I menyn, i appen, finns ”Registrera prov” och där anges denna kod.

Som en säkerhetsdetalj finns en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att korrekt kod anges. Skulle exempelvis en siffra anges fel kommer systemet påpeka detta. När koden är angivet är det bara att klicka på ”Registrera” och vänta in provsvaret. Analysen tar mellan 3 – 6 veckor. Logga in med användaruppgifterna och se sedan provsvaren samt eventuella rekommendationer kring exempelvis ändrad kosthållning.

Kort om Symbiome.io

Symbiome.io erbjuder tarmfloraanalyser utan remiss. Proverna beställs på internet och skickas sedan tillbaka på analys. En analys som bland annat jämför bakteriemängden och hur tarmen ”mår” i förhållande till riktvärden. På detta sätt går det därmed att hitta avvikande värden som kan påvisa förhöjd risk för vissa sjukdomar eller hälsoproblem.

Fakta om Aronia på Aroniabutiken

Aronia är småväxta buskar som har blåbärsstora frukter i glänsande rött och svart. Bären kan bland annat torkas eller användas inom krämer, saft och soppa. Vad är så unikt med aronia? På Aroniabutiken.se presenteras bären och dess speciella funktion. Här presenteras både butiken och bäret.

Vad är Aronia?

Dessa bär brukar ibland kallas för ”superbär” vilket kommer av den näring som finns i bären. Bland annat har bären mycket högt ORAC-värde. De växer på lågväxta buskar och har bär som delvis liknar blåbär i utseendet men är mer glansiga. Bären har under en längre period odlats i Östeuropa och har under 2000-talet blivit allt mer populära i Sverige och andra europeiska länder. De säljs bland annat som pulver eller pressad juice.

Importör av Aroniada´s Aronia

Aroniabutiken.se är importör av aronia från Aroniada. De anser att det kan vara ”världens finaste” produkt inom denna kategori. Detta bland annat utifrån att företaget har en lång tradition av att producera produkter av aronia och dessutom har en unik pressteknik. Bären kallpressas vilket innebär att maximal mängd näring pressas ur bären. Dessutom sker detta så nära inpå skörden som möjligt vilket även är viktigt utifrån ett näringsperspektiv. Ännu en fördel med egen odling är att bären kan skördas exakt när de är som mognast. Fördelarna med just detta företag kan därmed sammanfattas med:

 • Lång tradition
 • Familjeföretag
 • Egen odling
 • Förutsättningar för maximal näring
 • Ekologiskt

Den färdiga produkten består sedan av 100 % aronia. Tillsatser så som socker, vatten eller konserveringsmedel ingår inte. Dessutom alltid helt ekologiskt.

Namnet Aroniabutiken

Företaget bakom Aroniabutiken.se började verksamheten med att importera aronia. Därmed tog de ett namn som passade dess verksamhet. Produkterna såldes då bland annat via terapeuter och vissa hälsokostbutiker. Den största återförsäljaren var Hälsokraft i Saltsjöbaden. I början fanns däremot inte E-butik och någon marknadsföring genomfördes inte. Företaget valde därefter att ta nästa steg och börja erbjud E-handel. Det var i detta läge som de även breddade utbudet något. Aronia är en hälsoprodukt och många som köper detta är även intresserade av närliggande produkter inom samma kategori. Butiken har fortfarande absolut störst fokus på aronia men i utbudet finns alltså även andra produkter inom hälsokost och allmän hälsa.

Den fakta som presenteras ovan kommer från Aroniabutiken.se.

Yogaformen medicinsk yoga

Yoga är en träningsform som används världen över som ett sätt att öka medvetenheten, sänka blodtrycket och rikta sitt fokus inåt. För många har yoga inneburit en stor förbättring för det allmänna måendet och därför har den fått ett rejält uppsving under de senaste åren, trots att det är en mycket gammal träningsform. En typ av yoga som lägger extra stort fokus på hälsan är medicinsk yoga. Denna yoga innebär utöver de klassiska yogapositionerna och andningsövningarna också ett stort fokus på mantran och vibrationer. Den medicinska yogan har visat sig kunna dämpa oro, hjälpa mot sömnsvårighet och sänka blodtrycket.

Så fungerar yogaformen medicinsk yoga

Medicinsk yoga är utvecklad från kundaliniyogan och fungerar så att den lugnar sinnet och ger kroppen en balans. Det som skiljer den från andra yogaformer är att den är mycket lugnare, och därför också passar bra för personer som inte klarar av påfrestande och dynamiska träningspass. Den medicinska yogan kan anpassas till dagsformen och utövas lättare eller djupare, beroende på hur mycket man orkar. Det viktigaste när det kommer till medicinsk yoga är att man söker släppa prestationer och försöker fokusera på sin andning, sitt lugn och sin närvaro.

Typiska yogapositioner

Det finns en mängd olika positioner att utföra inom yogaformen medicinsk yoga, och gemensamt har de att de är enkla att utföra tillsammans med andningen. Att ha en djup och fokuserad andning är något av det viktigaste när det kommer till medicinsk yoga och även ett av huvudmålet att sträva efter under varje individuellt yogapass. De vanligaste yogapositionerna är:

 • Nackrullningar
 • Surfcirklar
 • Ryggövningar – vridning och flex

Alla övningar utförs ett mycket lugnt och individuellt tempo.

ManaYoga – En form av medicinsk yoga

En form av den medicinska yogan är ManaYoga. Denna yogaform har sitt fokus i den funktionella medicinen och syftar till att stärka kroppen inifrån. Manayogan balanserar hela kroppen, från det fysiska till det mentala och emotionella. Även inom ManaYogan är det den individuella orken och lusten som står i fokus och man uppmuntras därför känna efter under varje pass vad kroppen behöver för dagen. Även inom ManaYoga är andningen det centrala elementet som utövaren bör rikta sitt fokus till.

Hälsokontroll på nätet med hjälp av blodprov

Man kan ta reda på mycket kring sin hälsa genom ett enkelt blodprov och att genomföra en hälsokontroll någon gång ibland har många fördelar. En hälsokontroll via blodprov kan göras på nätet och det finns många typer av kontroller att välja bland. Detta är ett enkelt och smidigt sätt att stämma av sin hälsostatus. Läs mer om olika kontroller och hur det går till här.

Hälsokontroll via blodprov – online

Om man på ett snabbt och enkelt sätt vill genomföra en hälsokontroll kan man som sagt göra det via ett blodprov. På nätet kan man hitta sidor där man kan beställa en hälsokontroll men givetvis måste man lämna fysiskt blodprov för att kunna få några provsvar. Det kan man göra i flera olika städer runt om i landet och när det är gjort kan man, när proverna är analyserade, läsa av sina provsvar via den sida som man beställt kontrollen ifrån.

Man väljer alltså den hälsokontroll man vill göra, samt fyller i personliga uppgifter och väljer det provtagningsställe där man vill lämna sitt blodprov. När allt är betalt och klart skickas en remiss till provtagningsstället och man går dit för att lämna provet.

När en läkare har gått igenom provsvaren kan man se dessa i en slags journal på sidan där man beställt kontrollen. En läkarkommentar lämnas också så att man enkelt ska kunna förstå resultatet av sin kontroll.

Hälsokontroller att välja bland

På nätet finns möjlighet att beställa en rad olika hälsokontroller. Enligt ett exempel på en sida som erbjuder dessa tjänster finns bland annat följande omfattningar på hälsokontroll att välja bland:

 • Stor – Innehåller 35 blodmarkörer och ger en omfattande kartläggning av olika värden
 • Mellan – Innehåller 32 blodmarkörer och ger en bred kartläggning av värden
 • Liten – Innehåller 21 blodmarkörer och ger en bra kartläggning av värden

Blodmarkörerna från den stora kontrollen undersöker värden som kan indikera diabetes, hjärtsjukdomar, njur, – och leverfunktion, testosteronnivå, mineral, – och vitaminbrist och så vidare. Här kan man se om man ligger normalt, över eller under gentemot dom referensvärden som finns och på så vis kan man också göra något åt det vid behov.

Genom att göra en hälsokontroll via blodprov kan man alltså ta reda på om man befinner sig i riskzonen för att utveckla någon sjukdom lika väl som man kan få en bekräftelse på att kroppen är frisk och mår bra.

Med HLR utbildning kan alla bli livräddare

Hjärtstopp eller hjärtinfarkt kan drabba vem som helst, var som helst och när som helst. Det absolut viktigaste vid sådana händelser är att hjälpen kommer snabbt. Ofta finns det inte tid till att vänta på ambulanspersonal utan livräddningen måste startas så snabbt som möjligt. Genom att låta sina anställda gå en HLR utbildning blir alla på arbetsplatsen säkrare i vardagen. Om katastrofen skulle vara framme finns då en mängd personer som vet hur de snabbast och mest effektivt ska agera.

Olika HLR utbildningar

Det finns flera olika typer av HLR utbildningar och vilken man väljer beror främst på vem som ska gå utbildningen. De vanligaste typerna är:

 • HLR med hjärtstartare
 • Första hjälpen kurs
 • Barn HLR kurs

Utbildning i HLR med hjärtstartare ger deltagarna en grundläggande utbildning i vad hjärt- och lungräddning innebär, samt hur man använder en hjärtstartare. Finns en hjärtstartare på arbetsplatsen är det mycket viktigt att de anställda vet hur den ska användas. En första hjälpen kurs går igenom HLR, men också de viktigaste åtgärder man behöver utföra snabbt i krissituationer. Det kan handla om behandling av de vanligaste sjukdomarna och hur man bäst hanterar de vanligaste olyckorna. Barn HLR kurs lär deltagarna hur de ska utföra HLR och andra livräddande aktioner om den drabbade är ett barn eller ett spädbarn.

Välj ett erfaret företag

Det viktigaste då man ska välja sin HLR kurs är att man väljer ett erfaret företag som har branschkännedom. Det är vanligt av ledare av HLR kurser är brandmän, sjukvårdspersonal eller människor som på olika sätt har praktisk erfarenhet av livräddning. Detta skapar en trovärdighet och säkerställer att kursen håller god kvalitet. För att ytterligare säkerställa att kursen är bra kan man välja ett företag som har långvarig erfarenhet av denna typ av kurser.

Kontroll av kvalitén på en HLR utbildning genom referenser

Det finns få saker som säger så mycket som tidigare kunders erfarenheter. Ofta skriver folk om sina erfarenheter efter att de köpt produkter eller genomgått utbildningar. För att hitta den bästa HLR kursen bör man därför läsa igenom recensioner. Om tidigare kunder är nöjda ökar chansen att HLR utbildningen håller god kvalitét.

Tinnitus – orsak, symtom och behandling

Tinnitus förknippas ofta med ett pipande ljud i öronen och dom flesta har nog upplevt det vid något tillfälle. Det finns dock personer som har stora besvär, som faktiskt inte bara behöver innebära ett pipande, utan också flera andra ljud. Det finns ingen behandling som tar bort åkomman helt men däremot kan man med hjälp av just behandling se till att lindra besvären.

Vad är tinnitus och hur känns det?

Tinnitus innebär att man har någon form av besvärande ljud i öronen – som ingen annan kan höra. Det gör inte ont och är heller inte farligt – men det kan vara väldigt jobbigt att lyssna på och det förekommer fall av depression och sömnproblem till följd av besvären. Många tror att åkomman innebär ett pipande ljud, men det kan även vara bland annat:

 • Susande
 • Fräsande
 • Ringande
 • Visslande

Det är ett relativt vanligt problem som förekommer i alla åldrar och för dom flesta är besvären bara tillfälliga. Det finns dock dom som har tätt återkommande tinnitus eller till och med permanent, och då kan det förstås bli jobbigare. Orsakerna kan vara flera men vanligt är att man till exempel blivit utsatt för höga ljud ofta och länge, att man har nedsatt hörsel eller att man äter en medicin som har pipande ljud i öronen som biverkning.

Behandlingsalternativ mot tinnitus

Det finns dessvärre inget som kan bota eller ta bort besvären helt och hållet men däremot finns behandling som kan reducera dom. En av metoderna kallas för TRT, vilket är en förkortning för Tinnitus Retraining Therapy. Syftet med denna behandling, som består av två delar, är att lära om hjärnan så att besvären inte medför starka känslor.

Den ena delen av behandlingen utgör information där man som patient får lära sig mer om tinnitus, främst som ett sätt att bli av med negativa associationer. Den andra delen består av en slags ljudterapi där man lyssnar på något som kallas för vitt brus som kommer från en apparat. Ljudet överröstar inte det pipande ljudet i öronen och syftet med detta är att hjärnan ska ställas om och uppfatta ljudet som att det kommer utifrån.

Kort och gott kan man säga att behandlingen går ut på att ”lura” hjärnan till att uppfatta det inre ljudet som ett naturligt bakgrundsljud, som är lättare att hantera.

Fem hälsofördelar med infraröd bastu

Att bada infraröd bastu har blivit populärt på senare år, till stor del tack vare hälsofördelarna som ges. Men vilka hälsofördelar talar vi om, egentligen?

Detox och fördelarna det för med sig

Människan har gjort olika former av ”detox” sedan en väldigt lång tid tillbaka. Genom att bada infraröd bastu kan blodcirkulationen och svettkörtlar stimuleras, som i sin tur kan hjälpa kroppen att avlägsna ämnen som inte bör vara där.

Kroppen kan till exempel ”avgiftas” från:

 • Nickel
 • Kvicksilver
 • Nikotin
 • Alkohol

Att kroppen kan bli friskare genom att svettas har varit känt under en längre tid. Många upplever att det är behagligare att svettas i en IR-bastu, eftersom temperaturen inte är lika hög som i en traditionell bastu. Eftersom strålarna tränger djupt in i huden kan dock samma effekt uppnås som när det är vedeldat.

Infraröd bastu får kropp och själ att slappna av

Bara ett par minuter i en infraröd bastu kan få dig att stressa ned märkbart. Det är också ett sätt att lindra värk i muskler och leder. De djupgående strålarna hjälper till att slappna av musklerna, medan värmen ökar blodcirkulationen och lindrar inflammation, stelhet och ömhet.

Kan stärka immunsystemet

De djupgående infraröda strålarna höjer kroppstemperaturen och skapar en process som liknar den feber vi får när vi är sjuka. Feber är kroppens sätt att ”kicka igång” immunförsvaret som svar på exempelvis en infektion. Det här, i kombination med den detox-effekt som bastubadandet har, bidrar till att öka ditt allmänna välbefinnande och motståndskraft mot sjukdomar.

Bra för hjärtat

Forskare har funnit att man med infraröd bastu kan få följande hälsofördelar:

 • Lägre kolesterol
 • Bättre värden för blodtryck
 • Minskad kronisk smärta och viss effekt för personer med vissa typer av hjärtproblem
 • Minskad förekomst av arytmi

Minskar celluliter

Celluliter förknippas ofta med övervikt – men så behöver inte vara fallet. Det är inte alltid som de kan hjälpas genom att gå ned i vikt. En infraröd bastu är särskilt effektiv i att ta bort celluliter, eftersom värmen penetrerar upp till tre gånger djupare än en vedeldad.

Sammanfattning

Den som badar infraröd bastu kan alltså få följande hälsofördelar:

 • Detox
 • Minskad stress
 • Minskad smärta och värk i muskler och leder
 • Viktminskning
 • Ökad metabolism
 • Stärkt immunförsvar
 • Bättre hjärt- och kärlhälsa
 • Minskad förekomst av celluliter
 • Och mer

Vad innebär en hårtransplantation

Många tappar hår i takt med ökande ålder och för de flesta är detta en naturlig del av livet. Ibland kan det kännas jobbigt och som att ens utseende plötsligt förändrats. För att få hjälp med kal hjässa, håravfall eller vikar kan man göra en hårtransplantation. Detta blir ett allt vanligare alternativ och metoderna moderniseras och blir hela tiden bättre och hårtransplantationen naturligare. Kliniker som specialiserat sig på hårtransplantation har ofta mycket god kunskap om vad som krävs för att uppnå ett vackert och naturligt resultat.

Konsultation innan behandling

När man vänder sig till en klinik för att få hjälp med en hårtransplantation får man en konsultation före själva transplantationen. Ofta är denna kostnadsfri och utgör ett bra tillfälle att fundera över vad man egentligen är ute efter med hårtransplantationen. Då gås patientens hälsa och mål med transplantationen igenom, för att den ska bli så säker som möjligt och för att man ska bli tillfredsställd med resultatet. Hela processen utgår från personens önskningar och förväntningar eftersom det är otroligt viktigt att man känner sig nöjd efter sin hårtransplantation. Därför bör man fundera över vad man är ute efter innan man bestämmer sig för att genomgå behandlingen.

Så fungerar hårtransplantationen

En hårtransplantation innebär att man förflyttar hårsäckar från ett område till ett annat. De hårsäckar som kommer att fortsätta producera hårstrån hela livet kan selektivt väljas ut och placeras sedan på de områden på hjässan där man önskar mer hår. På så vis skapas en mer jämn hårväxt över huvudet och med de metoder som finns idag kan hårtransplantationer se mycket naturliga ut. Hårtransplantationen uppföljs med återbesök för att kontrollera att allt ser bra ut och att kunden blivit nöjd.

FUE-metoden

FUE-metoden är den mest moderna metoden för hårtransplantation. Den fungerar så att man förflyttar hårsäckar från en plats med mycket hårväxt till en plats med lite. Hårsäckarna växer sedan naturligt in i huden inom 24 timmar. Det finns många fördelar med FUE-metoden:

 • Minimalt ingrepp
 • Lokalbedövning
 • Osynliga ärr
 • Fortsatt hårväxt genom livet

Eftersom FUE-metoden selektivt väljer ut de hårsäckar som kommer fortsätta att producera hår är den effektiv för att säkerställa att kunden långsiktigt känner sig nöjd med sin hårtransplantation.

Saker du kan göra för att få en bättre hälsa

Vill du få en bättre hälsa? Kanske för att minska problem så som övervikt, smärta, kronisk sjukdom eller bara för att förebygga allt detta? Det finns många små saker man kan förändra och förbättra i vardagen för att bli mer hälsosam. Här får du några inspirerande tips för bättre hälsa.

Bättre hälsa tack vare träning och motion

Man måste inte ha ett gymkort, träna stenhårt och varje dag för att få en bättre hälsa. För dom flesta som sitter mer stilla än rör på sig behövs till en början bara små förändringar för att märka skillnad i måendet, både fysiskt och psykiskt. Det kan vara en sådan enkel sak som att ta en 20 minuters promenad på lunchen istället för att sitta kvar i fikarummet och bläddra i telefonen.

Rörelse och motion är särskilt viktigt för den med ett stillasittande jobb eftersom inga steg kommer ”gratis”. Börja smått och utöka eftersom – se det som en utmaning. Kanske är det du, som knappt rör dig alls, som tar dina första löpsteg om ett år.

Små ändringar i kosten

För att få en bättre hälsa behöver man inte gå på diet eller lägga om sin kost helt och hållet. Precis som med träning och motion kan små, men hållbara, förändringar göra stor skillnad i det långa loppet.

Är du till exempel en godisråtta som gärna fyller på med energi genom just godis, fikabröd eller något annat som innehåller väldigt mycket socker så finns mycket att vinna genom att bara ändra på det. ”Sockertopparna” må vara effektiva men däremot väldigt kortvariga. Du blir alert en kort stund för att sedan bli ännu tröttare.

Men behöver man sluta äta godis och socker helt och hållet för att få en bättre hälsa? Nej, det behöver man inte, men det kan vara bra att begränsa intaget – lördagsgodis är perfekt. Några bra alternativ för att fylla på energi på vardagarna är:

 • Nötter
 • Frukt
 • Smoothie

Det finns även andra saker som har med just kost att göra, som kan ge en bättre hälsa. För den med några extrakilon kan det vara bra att dra ner på fet och kaloririk mat till fördel för mer frukt och grönt. För den som äter mycket skräpmat kan det vara bra att börja laga mer mat från grunden.

Så behandlas bröstcancer

Chansen att överleva bröstcancer är idag stor. Drygt 8 av 10 blir friska efter behandlingen och kan återgå till ett normalt liv. Exakt hur behandlingen ser ut för den som får diagnosen kan dock skilja sig, bland annat beroende på hur aggressiv cancern är om den hunnit sprida sig. Det är vanligt att kombinera flera behandlingsmetoder, så som operation, cellgifter och strålning.

Behandlingen för bröstcancer är individuell

Den som blir diagnostiserad med bröstcancer har en tuff tid framför sig, både mentalt och fysiskt. Det är ett jobbigt besked och behandlingen är ofta påfrestande för kroppen. Vilken behandling det blir varierar från person till person och oftast kombineras flera olika metoder:

 • Operation – Dom flesta som drabbas av bröstcancer får genomgå en operation, där man opererar bort den del av bröstet där tumören finns, samt vävnad som finns runt den. I vissa fall kan hela bröstet behöva tas bort, till exempel om tumören är väldigt stor eller om det finns flera tumörer.

  En del kvinnor väljer också att ta bort hela bröstet även om det hade räckt med en bit. Operationen tar ungefär en timme och man behöver normalt sett inte stanna kvar på sjukhuset speciellt länge.

 • Cellgifter – Cellgifter kan användas som en del i behandlingen vid bröstcancer, antingen innan operationen om tumören behöver krympas, eller efter operationen, för att slå ut cancerceller som kan finnas i kroppen. Cellgifterna kan därmed minska risken för att cancern kommer tillbaka och man behandlas vanligen med flera kurer med några veckors mellanrum.

  Den här delen av behandlingen gör ofta att man mår väldigt dåligt, känner sig trött och energilös och tappar håret. Det tillståndet beror alltså inte på cancern i sig, utan på dom starka läkemedlen och dess biverkningar.

 • Strålning – Strålbehandling kan också användas vid bröstcancer och vanligast är att det är ett steg efter operationen. Även här genomförs behandlingen för att minska risken för återfall och för att ”döda” eventuella cancerceller som finns kvar i bröstet.

Dom flesta som drabbas av bröstcancer genomgår som sagt en kombination av ovan nämnda behandlingsmetoder. Behandlingen är helt individanpassad för att verka så effektivt som möjligt och man får även komma på täta återkontroller den närmsta tiden. Det är också vanligt att man äter läkemedel en tid efter behandlingen för att minska risken för återfall.