Så behandlas bröstcancer

Chansen att överleva bröstcancer är idag stor. Drygt 8 av 10 blir friska efter behandlingen och kan återgå till ett normalt liv. Exakt hur behandlingen ser ut för den som får diagnosen kan dock skilja sig, bland annat beroende på hur aggressiv cancern är om den hunnit sprida sig. Det är vanligt att kombinera flera behandlingsmetoder, så som operation, cellgifter och strålning.

Behandlingen för bröstcancer är individuell

Den som blir diagnostiserad med bröstcancer har en tuff tid framför sig, både mentalt och fysiskt. Det är ett jobbigt besked och behandlingen är ofta påfrestande för kroppen. Vilken behandling det blir varierar från person till person och oftast kombineras flera olika metoder:

 • Operation – Dom flesta som drabbas av bröstcancer får genomgå en operation, där man opererar bort den del av bröstet där tumören finns, samt vävnad som finns runt den. I vissa fall kan hela bröstet behöva tas bort, till exempel om tumören är väldigt stor eller om det finns flera tumörer.

  En del kvinnor väljer också att ta bort hela bröstet även om det hade räckt med en bit. Operationen tar ungefär en timme och man behöver normalt sett inte stanna kvar på sjukhuset speciellt länge.

 • Cellgifter – Cellgifter kan användas som en del i behandlingen vid bröstcancer, antingen innan operationen om tumören behöver krympas, eller efter operationen, för att slå ut cancerceller som kan finnas i kroppen. Cellgifterna kan därmed minska risken för att cancern kommer tillbaka och man behandlas vanligen med flera kurer med några veckors mellanrum.

  Den här delen av behandlingen gör ofta att man mår väldigt dåligt, känner sig trött och energilös och tappar håret. Det tillståndet beror alltså inte på cancern i sig, utan på dom starka läkemedlen och dess biverkningar.

 • Strålning – Strålbehandling kan också användas vid bröstcancer och vanligast är att det är ett steg efter operationen. Även här genomförs behandlingen för att minska risken för återfall och för att ”döda” eventuella cancerceller som finns kvar i bröstet.

Dom flesta som drabbas av bröstcancer genomgår som sagt en kombination av ovan nämnda behandlingsmetoder. Behandlingen är helt individanpassad för att verka så effektivt som möjligt och man får även komma på täta återkontroller den närmsta tiden. Det är också vanligt att man äter läkemedel en tid efter behandlingen för att minska risken för återfall.

Effektivt att ha stödstrumpor

Stödstrumpor har länge ansetts vara någonting som hör den äldre generationen till. Det har varit pensionärer med besvär som varit frontfigurerna för stödstrumporna och 2000-talets ungdomar vet knappt vad plagget har för funktion. Dagens samhälle har dock öppnat upp för stödstrumpor som ett verktyg för gemene man. Idag har träning och hälsa blivit en stor del av de flesta personers livsstil och trenden att använda sig av stödstrumpor har krupit ned i åldrarna.

Hur hjälper stödstrumpor vid träning?

 • Förbättrar blodcirkulationen i kroppen
 • Minskar mängden mjölksyra
 • Upprätthåller energinivån i benen
 • Underlättar vid längre pass
 • Snabbar på kroppens återhämtning
 • Minimerar mängden träningsvärk
 • Bidrar till starkare träningslust

Att använda stödstrumpor när man tränar har många fördelar. Stödstrumporna är utformade för att öka kroppens blodcirkulation vilket i sin tur bidrar till att blodflödet i kroppen jämnas ut. Då benen ofta tar mest stryk vid intensiv träning, så som långdistanslöpning eller längre cykelturer, blir de ofta trötta fort. Även om huvudet är klart och kroppens energi är på en hög nivå gör mjölksyran det svårt att fortsätta. 

Med hjälp av stödstrumpor pressas blodet uppåt i kroppen vilket leder till att benen blir mindre belastade. Inte nog med att stödstrumporna gör det lättare för kroppen under själva träningen, även efter underlättas kroppens återhämtning tack vare strumporna. Personer som använt sig av stödstrumpor upplever ofta mindre mängd träningsvärk än individer som kört ett hårt pass utan.

Strumpornas mentala stöd

De fysiska fördelarna med stödstrumpor är många och relativt välkända, i alla fall inom träningskretsar, men det är inte bara rent biologiskt människan gynnas av detta verktyg. Att sätta på sig ett par knähöga strumpor skapar en stil som inte bara är snygg men som idag är associerad med seriös träning. Det som förr sågs som lite löjligt och pinsamt har idag blivit det tydligaste tecknet på att man vet vad man gör när man motionerar. Att träna i kläder som gör att man känner sig atletisk och sportig har en positiv påverkan på det mänskliga psyket och gör att man kan lura hjärnan att man är starkare och klarar av mer än vad man tidigare trodde var möjligt.

Allt du behöver veta innan du köper ett spabad

I dagens moderna och tekniska samhälle blir det allt vanligare att bostadsägare, främst hus- och stugägare, investerar i någon form av spabad. Att ha ett spabad kommer med många fördelar, och det är en investering som kan skapa många trevliga minnen och avkopplande stunder. Men som med allt som kräver installation, lite extra utrymme och en del pengar. För att ni ska få koll på läget och vara förbereda inför köpet av ett spabad har vi listat allt som vara bra att veta innan ni köper ett spabad i Göteborg.

Vad är ett spabad?

Ett spabad förklaras bäst som en typ av pool gjord för hemmaspa, som också kan liknas vid ett bubbelbad eller uppblåsbart spa. Badkaret är ofta gjort i glasfibrer och akryl, och på insidan är det utrustat med olika massagefunktioner. Detta gör att badet känns som att man är på ett avkopplande spa, därav namnet spabad.

Är det svårt att installera ett spabad?

Det finns en hel del företag som sysslar med just installering av spabad eller hemmaspa som det också kallas, så att installera spabadet är inte särskilt svårt och ofta inte något som du själv behöver bry dig om. Vid behov kan du också fråga företaget som installerar spabadet om tips och råd för hur det ska underhållas, och om det krävs installering på egen hand.

Var kan jag placera ett spabad?

Det viktigaste när du köper ett spabad är att du ser till att du har gott om plats i trädgården, på altanen eller på uteplatsen, där utrymmet då ska vara tillräckligt stort för att sträcka sig lite utanför badet. Spabadet ska sen placeras på en jämn och stadig grund, och alltså bör du fixa någon slags platta som det kan stå på.

Vad ska jag tänka på innan jag köper ett spabad?

Att ha ett spabad i trädgården eller på altanen är otroligt lyxigt och bekvämt, inte minst då du får möjligheten att ha ett spa hemma i och med hemmaspat. Beroende på vilken typ av spabad du köper, om det är gjord av glasfibrer eller om det är ett uppblåsbart spa, så kan installation, underhåll och komfort variera lite. Däremot kan det alltid vara bra att läsa på lite innan, att rådfråga experter om vilket spabad som skulle passa hos dig, vad som krävs för att placering och installation ska ske på bästa möjliga sätt, samt hur du installerar och underhåller ditt hemmaspa. Det kan också vara bra att känna på och testa spabadet innan du köper det, där du bör räkna in vem/ vilka som ska sitta i det och vilka funktioner du önskar ha i det.

Rädd barn efter HLR-utbildning i Stockholm

Utan kunskaper i hjärt-lungräddning skulle du bara stå hjälplös och se på medan en närstående eller en främling dör. Genom att gå en HLR-utbildning i Stockholm kan du dock lära dig denna metod, och därmed låta hoppet leva om att den nödställda personen ska överleva och återhämta sig. Att på rätt sätt utföra denna livräddande metod som hjärt-lungräddning är, är bland de mest fantastiska sakerna som du kan göra för en annan människa. Det kan verka skrämmande att behöva utföra hjärt-lungräddning på vem som helst, men föreställ dig att det är ett barn som ligger livlös på marken. De är förstås mindre än oss vuxna, vilket gör det svårare att veta vad du ska göra. Om du dock har grundläggande kunskap om hjärt-lungräddning på barn, kan du känna dig trygg med dina kunskaper och din förmåga att rädda ett nödställt barn och förhindra att barnet drabbas av permanent skada eller avlider.

Det har visat sig att en så enkel åtgärd som att titta på en video om hjärt-lungräddning under en minuts tid kan rädda liv. För att säkerställa att du verkligen bemästrar de teoretiska och praktiska kunskaper som tillsammans krävs för att utföra korrekt hjärt-lungräddning bör du dock skaffa dig dessa kunskaper genom en HLR-utbildning i Stockholm.

Så utför du hjärt-lungräddning på barn

Ibland vissa hur man vet om en person är tillräckligt gammal för att anses vara vuxen eller ung nog att behöva hjärt-lungräddning för barn. Om det råder tvivel kring detta bör du ge HLR för vuxna. Om barnet är ung, till exempel i åldrarna 1-11 år, bör du dock utföra hjärt-lungräddning för barn.

Grunderna i hjärt-lungräddning på barn är följande: Om ett barn inte svarar och inte andas normalt, bör du ringa 112. Kontrollera pulsen under som mest 10 sekunder. Om barnet inte har någon puls, bör du börja utföra hjärt-lungräddning. Utför bröstkompressioner med en hand i mitten av barnets bröst, och utför 30 bröstkompressioner. Dessa kompressioner bör utföras med ett djup som motsvarar åtminstone en tredjedel av bröstets djup. Ge därefter två andetag med hjälp av mun-mot-mun-metoden, följt av ytterligare 30 bröstkompressioner. Upprepa denna process tills barnet visar livstecken, tills en hjärtstartare finns tillgänglig eller tills sjukvårdspersonal anländer till platsen.

Vad är BCAA?

Är du intresserad av träning har du säkert hört talas om BCAA men kanske utan att riktigt förstå vad det är. BCAA (Branched chain amino acids), eller på svenska – grenade aminosyror. Här kan du läsa mer om vad det är och vad det är bra för.

Grenade aminosyror och protein

BCAA består av tre olika grenade aminosyror – leucin, isoleucin och valin. Dessa tre räknas till essentiella aminosyror, det vill säga att kroppen inte kan producera dessa själv utan behöver intas via kosten. Protein är kroppens byggstenar, alltså det som gör att musklerna kan växa och bli större. Protein är i sin tur uppbyggt av aminosyror och här finns 20 olika som alla behövs för att proteinet ska bildas.

Varför ska man använda det?

Kroppen klarar som sagt inte själv av att producera dessa essentiella aminosyror men dom behövs för att förbättra musklernas återhämtning. Tränar man väldigt hårt kan det alltså vara en idé att inta BCAA som komplement till kosten. BCAA hittas på fitnessfrank.com. Aminosyrorna tas upp snabbt av kroppen och bidrar därmed till bättre återhämtning och snabbare uppbyggnad av muskelmassan. Aminosyrorna kan dessutom bidra till ökad mental styrka och ökad prestation. Många intar syrorna i samband med träning, vilket alltså kan bidra till att man orkar ta i det är lilla extra under träningspasset.

BCAA som dryck

Grenade aminosyror finns som sagt i kosten, främst i proteinrika livsmedel så som ägg och kött. Dom som tränar hårt brukar dock inta aminosyror i form av tillskott. Många av dom energidrycker avsedda för träning innehåller BCAA men många väljer att köpa det i pulverform för att sedan blanda till en egen dryck. Detta främst för att det blir billigare men också för att det i regel ger en mer koncentrerad dryck med en högre dos. Idag finns oändligt med smaker och sammansättningar men det man främst ska kolla efter som man funderar på att prova tillskottet är innehållet.

För vem?

Att köpa BCAA i form av tillskott är inget alla behöver göra utan främst dom som tränar hårt i syfte att bygga muskler. Ämnet finns som sagt i flera ”vanliga” livsmedel men vill man åt effekterna ökad prestation och förbättrad återhämtning kan det vara en bra idé att fylla på med grenade aminosyror under eller efter träning.

Så tar du blodprov – via nätet

Är du nyfiken på ditt järnvärde eller om du har sköldkörtelrubbning? Om du mår dåligt eller har symtom kan du gå till en hälsocentral för att prata med en läkare och där från en hälsokontroll. Läkaren avgör då vilka blodprover som eventuellt ska genomföras. Om du däremot inte mår dåligt kommer läkaren inte bevilja blodprover. Du kan i dessa fall själv välja att göra en hälsokontroll via nätet. Det fungerar på följande sätt:

Välj företag och prov
Det finns flera företag i Sverige som idag erbjuder hälsokontroller via nätet. Det som skiljer dem åt är var provtagningarna kan genomföras samt vilka prover som kan utföras. Bor du i Stockholm kan du välja mellan flera olika företag medan om du exempelvis bor i Ockelbo har du betydligt mindre valmöjlighet. Proven kan vara specifika mot just en enda analys eller breda för att täcka ett flertal olika ämnen. Du kan exempelvis beställa en hälsokontroll enbart på D-vitamin eller järn. Järnbrist kan vara en orsak till trötthet och därmed påverka en person relativt mycket i vardagen.

Välj var du ska göra provet
När du har valt företag och prov är nästa steg att välja var i du vill genomföra blodprovet. Det finns listor på företagens hemsidor som visar alla lokala provtagningsplatser. Generellt är det privata sjukvårdsföretag men det kan även vara sjukhus.

Gå dit på drop-in
Det vanligaste är att dessa platser har drop-in tider varje dag eller ett par dagar i veckan. Detta för personer som vill göra hälsokontroll eller som fått i uppdrag att göra ett specifikt blodprov men där det inte är akut. Ta med dig ID-handling! När hälsokontrollen bokades på internet betalades den direkt. Det betyder att betalning inte behöver ske vid provtagningen.

Få ditt resultat
Resultatet av din hälsokontroll kommer att skickas ut digitalt av det företag där tjänsten beställdes. Det är vanligt att inloggning och identifiering sker med mobilt Bank-ID på den sidan för att man där ska se resultatet. Via sms eller mail får du notifiering när provresultatet är klart och finns tillgängligt digitalt. Kom ihåg att du alltid bör uppsöka läkare om du känner dig sjuk, har ont eller har andra besvär. Att genomföra en hälsokontroll över nätet ska snarast ses som ett komplement. Det kan exempelvis användas för att följa värdena över en längre tid.

Vid behov av hälsokontroll i Stockholm finns denna aktör.

Så byter du assistansbolag

Att personer byter assistansbolag är inte ovanligt och kan ske av flera olika orsaker. En del har inte jämfört och hittat rätt och vill därmed byta till ett assistansbolag som passar bättre. Andra är missnöjda eller har fått förändrade behov som nuvarande assistansbolag inte kan uppfylla lika bra. Det är inte svårt – men det finns saker att tänka på.

Bytet – Ett exempel

En person bor i Jönköping och har haft samma assistansbolag under flera år. Efter ägarbyte har bolaget blivit mindre flexibelt och ger inte samma kvalité på servicen som tidigare så personen väljer att byta. Första steget är då att avgöra om bytet ska ske på egen hand eller via en assistansförmedling. Assistansförmedling är en gratis tjänst som hjälper funktionshindrade att jämföra och hitta rätt assistansbolag. Man skickar in uppgifter om sina behov varpå de tar kontakt och kompletterar ansökan. Denna kommer sedan matchas mot flera assistansbolag som finns i och omkring Jönköping vilka kan lämna in förslag. Därmed får personen snabbt in olika förslag som kan ställas mot varandra utan att själv behöva kontakta assistansbolag efter assistansbolag.

Andra vägen är självklart att söka upp ett flertal bolag som erbjuder assistans i Jönköping och kontrollera vilka av dessa som uppfyller de krav som man önskar. Har inte jämförelse gjorts tidigare finns en fördel i att läsa på om olika bolag och läsa vad andra tyckt varit viktigt i val av assistansbolag. På ”ytan” kan de upplevas mycket lika men det finns tydliga skillnader. (Bytet sker självklart på samma sätt om personen bor i annan stad än Jönköping)

Skillnader inom personlig assistans

Ett par exempel på skillnader mellan de olika assistansbolagen är:

Uppsägningstid
Uppsägningstid är den tid du måste ha assistansbolaget efter att du sagt upp dem. Här finns självklart en fördel med kort uppsägningstid. Att inte trivas med ett bolag och ändå behöva ha kvar dem i 4 – 5 månader är knappast positivt. Vanlig uppsägningstid är en till tre månader. Här finns mer info om assistansförmedling.

Hur fungerar innestående timmar?
Kom ihåg att innestående timmar inte kan överföras till ett assistansbolag från ett annat vid eventuellt byte. Kontrollera om du har många innestående timmar och utnyttja i så fall dessa innan bytet sker.

Vad händer som assistenter följer med?
De assistenter du har idag kan följa med till nästa assistansbolag. Men det kan påverka deras arbetsvillkor gällande exempelvis lön. Om ett byte sker finns alltså risken att assistenterna får sämre (eller bättre) villkor och eventuellt slutar.

Bantningspiller – en lösning som kan passa dig?

Bantningspiller – en lösning som kan passa dig?

Nästan alla kvinnor vill under någon period i sitt liv gå ner några kilo i vikt. De flesta misslyckas trots olika bantningskurer och hård träning. Som med allting annat så finns det trender när det gäller bantning och vilken metod som är bäst. För några år sedan var det GI som var inne och nu är det Whole30 som gäller. För den som redan har testat allt och inget hjälper så finns det bantningspiller!

Vad är ett bantningspiller?

Många kanske undrar om bantningspiller verkligen fungerar. Kanske låter det för bra för att vara sant? Men det finns faktiskt studier som visar att bantningspiller hjälper personer att gå ner i vikt. Forskarna har länge vetat att det i naturen finns vissa ämnen som påverkar ämnesomsättningen i kroppen. Det är dessa naturliga råvaror och ingredienser som moderna bantningspiller använder. En del piller är aptitdämpande och gör att du äter mindre. Samtidigt är de energigivande så att du orkar träna mer. Det finns också bantningsmedel som påverkar förbränningen i din kropp, när du förbränner fler kalorier så går du också ned i vikt. Nästan alla bantningspiller innehåller även komponenter som är hungerdämpande vilket gör att du äter mindre än vanligt.

Ett helhetstänkande

När du vill gå ner i vikt så måste du ha ett helhetstänkande runt din kropp och dina matvanor. Självklart kan inte ett bantningspiller ensamt hjälpa dig att gå ner i vikt. Du måste se över dina matvanor och hur du tränar. Det kan vara bra att skriva upp i en dagbok hur mycket du äter och tränar för att få lite bättre kontroll på din bantning. Om du tror att det bara räcker att äta ett piller om dagen för att komma ner i bikinin till sommaren så riskerar du att bli besviken. Du måste ända hela din livsstil och där kan bantningspillret vara en del av de komponenter som kommer att hjälpa dig att bli av med dina överflödskilon.

Vem kan äta bantningspiller?

Om du ammar eller är gravid ska du inte äta bantningspiller. Din bebis behöver all tänkbar energi och alla möjliga näringsämnen. Om du är känslig mot koffein ska du inte heller äta bantningspiller eftersom en majoritet av dem innehåller just koffein. Om du äter någon medicin sedan tidigare så bör du rådfråga en läkare innan du börjar din bantningskur. När du väl har bestämt dig för att börja med bantningspiller så ska du alltid noga läsa innehållsförteckningen och andra rekommendationer som ges.

Att tänka på vid användning av självtester

Att tänka på vid användning av självtester

Det finns många olika saker man kan testa sig för idag – till och med i bekvämligheten hemma i soffan, om man så önskar. Blodtryck, vinterkräksjuka och klamydia är bara några exempel på det. Den som ska beställa hem självtester bör dock ha ett antal saker i åtanke. Här tar vi upp några av de viktigaste.

Följ upp ditt resultat

Har du fått ett positivt svar på sjukdomar så som klamydia eller HIV? Enligt lag ska du då anmäla din sjukdom till vården. För de flesta sker det här på ett naturligt sätt, eftersom man söker läkarvård för till exempel klamydia, som då får kännedom om infektionen. Samtidigt finns det många oseriösa webbplatser som till exempel säljer antibiotika på nätet, en verksamhet som endast godkända apotek får bedriva, och då efter en läkares ordination.

Att följa upp sitt resultat vid självtester är viktigt, oavsett om det handlar om klamydia eller en ökad risk för blodpropp. Lita inte till testen på 100 %, utan sök professionell läkarhjälp om resultatet är positivt, eller om du är osäker på vad resultatet faktiskt innebär för dig och din hälsa.

Var beredd på en tid av ovisshet vid självtester

Om du får ett positivt svar på ett självtest gällande ett besvär som inte anses akut, är nästa steg sannolikt att boka tid på vårdcentralen. På många vårdcentraler runt om i landet är kötiderna långa, och det kan hända att du får vänta ett par veckor innan du får träffa en läkare. Om du försöker utreda en sjukdom på egen hand är det bra vara förberedd på att professionell läkarhjälp kan dröja. Testar man till exempel positivt för glutenintolerans kan en läkare göra ytterligare tester och rådgivning – men det kan dröja några veckor.

Butiken

Du kan för all del söka information om självtester på en rad olika sidor, men var du faktiskt köper dem är ett beslut som inte bör förhastas. Kontrollera att butiken, oftast ett apotek, är seriös och med test registrerade hos Läkemedelsverket. Det finns i dagsläget flera stora apotek med ett välsorterat utbud att handla av på nätet. Dessa kan oftast hitta genom några enkla sökningar på nätet. Annars kan du prata med ett apotek nära dig för vidare råd.

Tältning

När det är dags för sommar så är det många som vill ge sig ut och tälta runt om i landet. Sverige har många trevliga alternativ för friluftsintresserade och med ett tält av bra kvalitet så har man en bra grund vad gäller utrustning. För att man ska få en behaglig och trevlig friluftsupplevelse så är det viktigt att man har rätt utrustning. Det är ofta bättre att investera i utrustning som kostar lite mer för att man på så sätt ska få prylar som man kan lita på. Har man friluftsutrustning som klarar av väder och vind på ett bra sätt så kan man använda mycket av utrustningen året om, om man så vill. Beroende av vad det är man är intresserad av inom outdoor- och friluftsliv så är vissa delar av utrustningen viktigare än andra. Vad gäller tält så är det trevligt att hitta ett som verkligen är av bra kvalitet. Idag finns det oerhört högkvalitativa tält på marknaden som alla kan ha råd med. Då tekniken går så fort framåt så kommer det nya avancerade tält ut på marknaden hela tiden.

Inbitna tältare

Förr var det främst de professionella äventyrarna som hade tekniskt avancerade tält, medan det idag är som så att alla kan ha bra och avancerade tält. Den kvalitet som det är på tälten idag jämfört med tidigare uppvisar en enorm skillnad. En vanlig barnfamilj som gillar att vara ute mycket tillsammans och upptäcka världen ihop kan idag få riktigt bra och avancerad utrustning till ett lågt pris. Detta var inte möjligt tidigare, utan det har kommit på senare år. Det gör att fler och fler kan ta del av naturen och leva friluftsliv, eftersom man kan ha råd att köpa bra tält med mera utan att det lämnar för stora hål i plånboken.

Nya redskap

Ett bra sätt att köpa tält på är att vara snabb när det är dags för rea. Man kan få väldigt fina tält med många bra funktioner om man ser till att vara framme när det är dags för rea. Det är lätt att på egen hand leta efter var det finns bra tält till nedsatt pris.

Det kan vara bra att tänka på att det brukar vara billigare att köpa saker och ting när de inte är i säsong. Det är inte bara jordgubbar som bir dyra vid midsommar, utan även friluftsutrustning skiftar i pris beroende av årstid och säsong.