Är du intresserad av träning har du säkert hört talas om BCAA men kanske utan att riktigt förstå vad det är. BCAA (Branched chain amino acids), eller på svenska – grenade aminosyror. Här kan du läsa mer om vad det är och vad det är bra för.

Grenade aminosyror och protein

BCAA består av tre olika grenade aminosyror – leucin, isoleucin och valin. Dessa tre räknas till essentiella aminosyror, det vill säga att kroppen inte kan producera dessa själv utan behöver intas via kosten. Protein är kroppens byggstenar, alltså det som gör att musklerna kan växa och bli större. Protein är i sin tur uppbyggt av aminosyror och här finns 20 olika som alla behövs för att proteinet ska bildas.

Varför ska man använda det?

Kroppen klarar som sagt inte själv av att producera dessa essentiella aminosyror men dom behövs för att förbättra musklernas återhämtning. Tränar man väldigt hårt kan det alltså vara en idé att inta BCAA som komplement till kosten. BCAA hittas på fitnessfrank.com. Aminosyrorna tas upp snabbt av kroppen och bidrar därmed till bättre återhämtning och snabbare uppbyggnad av muskelmassan. Aminosyrorna kan dessutom bidra till ökad mental styrka och ökad prestation. Många intar syrorna i samband med träning, vilket alltså kan bidra till att man orkar ta i det är lilla extra under träningspasset.

BCAA som dryck

Grenade aminosyror finns som sagt i kosten, främst i proteinrika livsmedel så som ägg och kött. Dom som tränar hårt brukar dock inta aminosyror i form av tillskott. Många av dom energidrycker avsedda för träning innehåller BCAA men många väljer att köpa det i pulverform för att sedan blanda till en egen dryck. Detta främst för att det blir billigare men också för att det i regel ger en mer koncentrerad dryck med en högre dos. Idag finns oändligt med smaker och sammansättningar men det man främst ska kolla efter som man funderar på att prova tillskottet är innehållet.

För vem?

Att köpa BCAA i form av tillskott är inget alla behöver göra utan främst dom som tränar hårt i syfte att bygga muskler. Ämnet finns som sagt i flera ”vanliga” livsmedel men vill man åt effekterna ökad prestation och förbättrad återhämtning kan det vara en bra idé att fylla på med grenade aminosyror under eller efter träning.

Vad är BCAA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *