Vill du få en bättre hälsa? Kanske för att minska problem så som övervikt, smärta, kronisk sjukdom eller bara för att förebygga allt detta? Det finns många små saker man kan förändra och förbättra i vardagen för att bli mer hälsosam. Här får du några inspirerande tips för bättre hälsa.

Bättre hälsa tack vare träning och motion

Man måste inte ha ett gymkort, träna stenhårt och varje dag för att få en bättre hälsa. För dom flesta som sitter mer stilla än rör på sig behövs till en början bara små förändringar för att märka skillnad i måendet, både fysiskt och psykiskt. Det kan vara en sådan enkel sak som att ta en 20 minuters promenad på lunchen istället för att sitta kvar i fikarummet och bläddra i telefonen.

Rörelse och motion är särskilt viktigt för den med ett stillasittande jobb eftersom inga steg kommer ”gratis”. Börja smått och utöka eftersom – se det som en utmaning. Kanske är det du, som knappt rör dig alls, som tar dina första löpsteg om ett år.

Små ändringar i kosten

För att få en bättre hälsa behöver man inte gå på diet eller lägga om sin kost helt och hållet. Precis som med träning och motion kan små, men hållbara, förändringar göra stor skillnad i det långa loppet.

Är du till exempel en godisråtta som gärna fyller på med energi genom just godis, fikabröd eller något annat som innehåller väldigt mycket socker så finns mycket att vinna genom att bara ändra på det. ”Sockertopparna” må vara effektiva men däremot väldigt kortvariga. Du blir alert en kort stund för att sedan bli ännu tröttare.

Men behöver man sluta äta godis och socker helt och hållet för att få en bättre hälsa? Nej, det behöver man inte, men det kan vara bra att begränsa intaget – lördagsgodis är perfekt. Några bra alternativ för att fylla på energi på vardagarna är:

  • Nötter
  • Frukt
  • Smoothie

Det finns även andra saker som har med just kost att göra, som kan ge en bättre hälsa. För den med några extrakilon kan det vara bra att dra ner på fet och kaloririk mat till fördel för mer frukt och grönt. För den som äter mycket skräpmat kan det vara bra att börja laga mer mat från grunden.

Saker du kan göra för att få en bättre hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *