Tinnitus förknippas ofta med ett pipande ljud i öronen och dom flesta har nog upplevt det vid något tillfälle. Det finns dock personer som har stora besvär, som faktiskt inte bara behöver innebära ett pipande, utan också flera andra ljud. Det finns ingen behandling som tar bort åkomman helt men däremot kan man med hjälp av just behandling se till att lindra besvären.
Vad är tinnitus och hur känns det?
Tinnitus innebär att man har någon form av besvärande ljud i öronen – som ingen annan kan höra. Det gör inte ont och är heller inte farligt – men det kan vara väldigt jobbigt att lyssna på och det förekommer fall av depression och sömnproblem till följd av besvären. Många tror att åkomman innebär ett pipande ljud, men det kan även vara bland annat:
- Susande
- Fräsande
- Ringande
- Visslande
Det är ett relativt vanligt problem som förekommer i alla åldrar och för dom flesta är besvären bara tillfälliga. Det finns dock dom som har tätt återkommande tinnitus eller till och med permanent, och då kan det förstås bli jobbigare. Orsakerna kan vara flera men vanligt är att man till exempel blivit utsatt för höga ljud ofta och länge, att man har nedsatt hörsel eller att man äter en medicin som har pipande ljud i öronen som biverkning.
Behandlingsalternativ mot tinnitus
Det finns dessvärre inget som kan bota eller ta bort besvären helt och hållet men däremot finns behandling som kan reducera dom. En av metoderna kallas för TRT, vilket är en förkortning för Tinnitus Retraining Therapy. Syftet med denna behandling, som består av två delar, är att lära om hjärnan så att besvären inte medför starka känslor.
Den ena delen av behandlingen utgör information där man som patient får lära sig mer om tinnitus, främst som ett sätt att bli av med negativa associationer. Den andra delen består av en slags ljudterapi där man lyssnar på något som kallas för vitt brus som kommer från en apparat. Ljudet överröstar inte det pipande ljudet i öronen och syftet med detta är att hjärnan ska ställas om och uppfatta ljudet som att det kommer utifrån.
Kort och gott kan man säga att behandlingen går ut på att ”lura” hjärnan till att uppfatta det inre ljudet som ett naturligt bakgrundsljud, som är lättare att hantera.