Att tänka på vid användning av självtester

Det finns många olika saker man kan testa sig för idag – till och med i bekvämligheten hemma i soffan, om man så önskar. Blodtryck, vinterkräksjuka och klamydia är bara några exempel på det. Den som ska beställa hem självtester bör dock ha ett antal saker i åtanke. Här tar vi upp några av de viktigaste.

Följ upp ditt resultat

Har du fått ett positivt svar på sjukdomar så som klamydia eller HIV? Enligt lag ska du då anmäla din sjukdom till vården. För de flesta sker det här på ett naturligt sätt, eftersom man söker läkarvård för till exempel klamydia, som då får kännedom om infektionen. Samtidigt finns det många oseriösa webbplatser som till exempel säljer antibiotika på nätet, en verksamhet som endast godkända apotek får bedriva, och då efter en läkares ordination.

Att följa upp sitt resultat vid självtester är viktigt, oavsett om det handlar om klamydia eller en ökad risk för blodpropp. Lita inte till testen på 100 %, utan sök professionell läkarhjälp om resultatet är positivt, eller om du är osäker på vad resultatet faktiskt innebär för dig och din hälsa.

Var beredd på en tid av ovisshet vid självtester

Om du får ett positivt svar på ett självtest gällande ett besvär som inte anses akut, är nästa steg sannolikt att boka tid på vårdcentralen. På många vårdcentraler runt om i landet är kötiderna långa, och det kan hända att du får vänta ett par veckor innan du får träffa en läkare. Om du försöker utreda en sjukdom på egen hand är det bra vara förberedd på att professionell läkarhjälp kan dröja. Testar man till exempel positivt för glutenintolerans kan en läkare göra ytterligare tester och rådgivning – men det kan dröja några veckor.

Butiken

Du kan för all del söka information om självtester på en rad olika sidor, men var du faktiskt köper dem är ett beslut som inte bör förhastas. Kontrollera att butiken, oftast ett apotek, är seriös och med test registrerade hos Läkemedelsverket. Det finns i dagsläget flera stora apotek med ett välsorterat utbud att handla av på nätet. Dessa kan oftast hitta genom några enkla sökningar på nätet. Annars kan du prata med ett apotek nära dig för vidare råd.

Att tänka på vid användning av självtester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *